Macronova podpora klesla pod 60 procent, polovina Francouzů si více cení kampaně Le Penové

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb může být těsnějším soubojem než se dosud čekalo. Podle posledního průzkumu agentury Opinionway totiž Emmanuel Macron poprvé spadl pod 60procentní podporu. Nyní by ho volilo 59 procent dotázaných, zatímco Le Penovou 41 procent. Průzkum společnosti Harris Interactive naopak tvrdí, že rozdíl v preferencích činí 22 procent (61 ku 39). Druhé kolo voleb proběhne v neděli 7. května.

Polovina Francouzů si myslí, že Le Penová zahájila kampaň lépe než její soupeř. Uvedla to zpravodajská stanice BFM TV s odvoláním na nejnovější průzkum agentury Elabe. O Macronovi si totéž myslí 43 procent dotázaných.

BFM TV připomíná, že Macron vyvolal ostrou kritiku, když v neděli po oznámení, že vyhrál první kolo voleb, šel slavit se členy svého týmu do luxusní pařížské restaurace. Le Penová, která se opírá o voliče, kteří by si návštěvu podniku La Rotonde nemohli nikdy dovolit, to také neváhá neustále připomínat.

  • Podle šetření společnosti Harris Interactive (viz tweet dole) přeje 48 procent dotázaných vítězství Macronovi, 25 procent Le Penové a 27 procent ani jednomu z nich.

Oba kandidáti vyrazili do Amiens

Další ostré diskuse vyvolalo středeční pokračování kampaně v severofrancouzském městě Amiens, kde se místní továrna firmy Whirlpool chystá přesunout výrobu do Polska. Macron šel nejprve do salónního prostředí místní hospodářské komory, kde se setkal s odborovými předáky, Le Penová překvapivě zamířila přímo k branám závodu, aby se setkala s hlídkujícími dělníky, kteří kvůli brzké ztrátě práce zahájili stávku.

Zatímco dělníci političku přijali srdečně a fotili se s ní, na Macrona, který se na stejné místo vydal později, čekalo bučení a nadávky.

Macronovo jednání s odborovými předáky
Zdroj: Eric Feferberg/Reuters

„Macron tam vyrazil, aby jednal se zástupci firmy v sídle tamní obchodní komory, a zcela nečekaně se v tu chvíli zjevila na parkovišti u továrny Marine Le Penová a udělala improvizovaný mítink mezi dělníky. Tvrdila jim, že ona dokáže jejich podnik zachránit a tím i jejich práci, zatímco Macron, jakožto ultraliberál, podpoří spíš podnikatele a majitele firmy.,“ doplnil zpravodaj ČT ve Francii Petr Zavadil.

„Macron sám původně mezi dělníky namířeno neměl, ale po tomto vystoupení Marine Le Penové tam šel také a hodinu a půl se je snažil přesvědčit o tom, že její sliby jsou nereálné. Nicméně tempo kampaně v tu chvíli rozhodně pod kontrolou neměl a na to také narážejí lidé, když mluví o tom, že Le Penová začala lépe. Nicméně to ještě neznamená, že ji budou volit, spíš jenom konstatují fakta,“ podotkl Zavadil.

Mélenchonova nechuť k Macronovi

Macronovu kampaň hodnotí negativně zejména dvě třetiny voličů levicového radikála Jeana-Luca Mélenchona, který v prvním kole vypadl jako čtvrtý, ale s téměř 20 procenty hlasů. Mélenchonovi voliči tak mohou výrazně ovlivnit výsledky druhého kola. Sám Mélenchon odmítl doporučit svým stoupencům, koho jít volit, čímž ukázal, jak velkou nechuť k Macronovi cítí. 

Ještě v roce 2002, kdy do druhého kola prezidentských voleb postoupil otec Marine, Jean-Marie Le Pen, Mélenchon tvrdě vyzýval k hlasování proti kandidátovi nacionalistické Národní Fronty. 

Zpravodaj ČT: Le Penová vnutila Macronovi svou razantní kampaň (zdroj: ČT24)

Špatná je Macronova kampaň i pro 59 procent voličů pravicového konzervativce Francoise Fillona, který v prvním kole vypadl z třetího místa rovněž se zhruba 20 procenty hlasů. Fillon sice vyzval svoje podporovatele, aby hlasovali pro Macrona, ale podle průzkumu agentury Ipsos ho chce uposlechnout jen necelá polovina z nich. Naopak třetina je už nyní odhodlána volit Le Penovou.

Dosavadní průzkumy ukazovaly, že Macron by měl druhé kolo voleb 7. května vyhrát poměrem nejméně 60:40. Jestliže většina komentátorů stále ještě nepochybuje o Macronově úspěchu, mnozí již začínají hovořit o tom, že možná liberální politik spadne pod 60procentní hranici a že volby nakonec mohou dopadnout těsněji, než se očekávalo.

Agentura Odoxa zveřejnila průzkum popularity politiků a zaznamenala pokles v kladném hodnocení Macrona na 41 procent, což představuje oproti předchozímu průzkumu ztrátu čtyř procentních bodů. O stejné body naopak stoupla popularita Le Penové, a to na 33 procent.

Oba kandidáti ve svých kampaních pokračovali i ve čtvrtek. Le Penová se vydala mezi rybáře na pobřeží Středozemního moře, Macron mezi obyvatele jednoho chudého pařížského předměstí.

Le Penová se nechala fotografovat na člunu, oblečená ve žlutém rybářském nepromokavém oděvu, jak zápolí s čerstvě chycenou chobotnicí. Novinářům pak řekla, že bude chránit mořeplavce a všechny ohrožené sektory před škodlivými unijními regulemi. Macron na exkurzi soupeřky hned zareagoval. „Paní Le Penová šla na ryby. Užijte si ten výlet. Exit z Evropy, který navrhuje, přivede francouzský rybolov k zániku,“ napsal Macron na Twitteru.

Centristický kandidát ve čtvrtek zavítal do pařížského předměstí Sarcelles, které z velké části obývají lidé afrického původu. Více než třetina mladých lidí tam nemá práci. Odtud Macron zpochybnil snahu Le Penové vydávat se za ženu z lidu a obvinil ji z pokrytectví a pokračování xenofobní politiky jejího otce. „Lže vám,“ řekl Macron ve městě, v němž většina lidí v neděli hlasovala pro krajně levicové kandidáty. S místními mladíky si Macron zahrál fotbal.