Labouristé „překreslují politickou mapu“. V doplňovacích volbách uspěli v baštách konzervativců

Britští konzervativci přišli o obě poslanecká křesla ve čtvrtečních doplňovacích volbách. Konaly se v anglických obvodech Tamworth a Mid-Bedforshire, tedy v tradičně konzervativních baštách vládní strany. Tentokrát však přesvědčivě zvítězili opoziční labouristé, informuje agentura Reuters. Lídr labouristů Keir Starmer v reakci na volební vítězství prohlásil, že jeho strana „překresluje politickou mapu“. Podle analytiků výsledek vyvolá silnou nervozitu mezi konzervativci před parlamentními volbami v nadcházejícím roce.

V obvodu Tamworth v centrální Anglii zhruba o třináct set hlasů zvítězila labouristka Sarah Edwardsová, zatímco v obvodu Mid-Bedfordshire o jedenáct stovek hlasů vyhrál její stranický kolega Alistair Strathern. Podle zpravodajského webu BBC je to poprvé od roku 1962, co labouristé ve stejný den zvítězili ve dvou doplňovacích volbách.

„Jsou to fenomenální výsledky, které ukazují, že labouristé opět slouží pracujícím lidem a překreslují politickou mapu,“ prohlásil předseda labouristů Starmer. Dodal, že vítězství ve dvou tradičně konzervativních obvodech dokládá, že občané chtějí změnu a jsou připraveni dát důvěru labouristům.

Vrchní funkcionář Konzervativní strany Greg Hands prohlásil, že voliči nedali najevo žádné nadšení pro levici, nicméně pro jeho stranu jsou výsledky podnětem k zamyšlení. „Jistěže se nad tím musíme zamyslet, musíme pokračovat v plnění našich priorit a ukázat lidem, že Rishi Sunak dělá jako premiér velice dobrou práci,“ komentoval pro stanici Times Radio.

V Mid-Bedfordshiru se volby konaly po srpnové rezignaci exministryně kultury Nadine Dorriesové, která patřila k podporovatelům bývalého ministerského předsedy Borise Johnsona. V obvodu vítězili konzervativci od roku 1931, píše zpravodajský web The Independent.

Naopak v obvodu Tamworth se hledal nástupce poslance Chrise Pinchera, který se v září vzdal mandátu po obvinění, že osahával dva muže v londýnském klubu.

Oba odcházející konzervativní poslanci v roce 2019 ve svých obvodech s převahou zvítězili, popularita jejich strany ovšem od té doby výrazně poklesla.

Nejsou to obyčejné vládní ztráty, komentuje politolog

Profesor politiky na University of Strathclyde John Curtice přirovnal páteční výsledky k situaci před parlamentními volbami z roku 1997, tehdy výrazné prohry konzervativců v doplňovacím hlasování předznamenaly jasné volební vítězství labouristů. Předseda Starmer sice podle něho není tak populární, jako byl tehdejší lídr levice Tony Blair, současné úspěchy strany jsou ale ještě výraznější než před čtvrtstoletím.

„Popravdě, nejsou to obyčejné vládní ztráty. Přeliv voličů v Tamworthu, těsně pod 24 procent, je druhým největším odlivem od konzervativců k labouristům v poválečné historii,“ uvedl pro BBC Curtice. Za dvě události, při nichž se voličská přízeň výrazně přesunula ke Starmerově straně, označil aféru s vládními večírky bývalého premiéra Borise Johnsona v době pandemie nemoci covid-19 a veřejností odmítnutý úsporný rozpočet jeho nástupkyně Liz Trussové.