Konzervativci očekávají po místních volbách v Anglii ztrátu tisícovky křesel

Podle prvních výsledků místních voleb v částech Anglie zažívají konzervativci britského premiéra Rishiho Sunaka zásadní porážku. V místních radách konzervativci podle sčítání BBC zatím ztratili přes 460 křesel, opoziční labouristé si polepšili o více než 260 křesel. Předseda konzervativců Greg Hands dokonce připouští ztrátu až tisícovky křesel. Labouristé uvedli, že na základě částečných výsledků jsou na dobré cestě vyhrát příští parlamentní volby. Polepšily si i menší politické strany, jako jsou Liberální demokraté a Strana zelených.

Volby jsou pro Sunaka první volební zkouškou podpory od jeho nástupu do funkce, podle agentury Reuters by ale také mohly být poslední. Voliči potrestali jeho stranu za politické skandály, pomalý hospodářský růst a vysokou inflaci, píše agentura.

„Poselství, které dnes slyším od lidí, je, že chtějí, abychom se zaměřili na jejich priority, a chtějí, abychom jim je splnili,“ řekl Sunak. Zdůraznil, že je sečtena teprve čtvrtina okrsků a nelze tak dělat obecnější závěry. „Nevidím žádný masivní pohyb směrem k Labouristické straně nebo nadšení pro její program,“ dodal.

Výsledky se v noci začaly sčítat jen v malé části volebních okrsků, většina výsledků se tedy dá očekávat až později během pátku. Ve hře je více než osm tisíc postů radních ve 230 radách a také čtyři starostové. Na této úrovni se rozhoduje o provozních záležitostech obcí, ale také o školství.

„Fantastický výsledek“ pro labouristy

„Vždy jsme říkali, že pro (Konzervativní) stranu to bude těžká noc, nezávislé průzkumy odhadovaly, že ztratíme tisíc křesel. Je sice ještě brzy, ale troufám si říct, že pro labouristy to místy není až tak zářný výsledek,“ uvedl předseda konzervativců Hands podle deníku The Guardian. Vyjmenoval také několik obvodů, kde si jeho strana polepšila.

Šéf labouristů Keir Starmer zase hovoří o „fantastickém výsledku napříč celou zemí“. Volby byly hlasováním o životních nákladech, protože lidé mají problémy s rodinnými rozpočty, cituje Starmera The Guardian. „Vláda a premiér k tomu nic neřekli, protože oni jsou ten problém, ne řešení,“ prohlásil Starmer a dodal, že jeho strana je na cestě k vítězství v parlamentních volbách.

S tím nesouhlasí volební expert Michael Thrasher, podle něhož nejsou procentní přírůstky labouristů dostatečně významné pro vítězství v parlamentních volbách. Svou roli hraje volební matematika a také skutečnost, že labouristé v prosinci 2019 měli jedny z nejhorších výsledků ve svých dějinách, dodává Thrasher.

Podle prognózy serveru Sky News by ale labouristé mohli v příštích celostátních volbách získat 36 až 38 procent hlasů, zatímco konzervativce by podpořilo 28 až 30 procent voličů. Bude ale záviset i na tom, jak se opozici bude dařit například ve Skotsku. Podle projekce BBC labouristé v parlamentních volbách získají až 35 procent hlasů a konzervativci jen 26 procent hlasů.

Někteří členové Sunakovy strany vyjádřili nad výsledky znepokojení. „Tohle jsou strašné výsledky,“ řekl poslanec Justin Tomlinson „Strana to musí kolektivně vzít jako budíček, aby se osvěžila a obnovila,“ dodal.

Sunakova strana utrpěla ztráty ve prospěch labouristů na klíčových místech na severu a jihu Anglie, zatímco liberální demokraté postoupili v bohatších částech jihu. Labouristé dosáhli zisků v některých oblastech, které v referendu o brexitu v roce 2016 podpořily odchod z Evropské unie a které bude muset strana získat, pokud chce v příštím parlamentu dosáhnout většiny.

Volby se původně ve stejném termínu měly konat i v Severním Irsku, kvůli sobotní korunovaci Karla III. tam ale byly odloženy na 18. května. Volby se konají v Anglii, ale nikoliv v Londýně. Parlamentní volby se musí konat nejpozději v lednu 2025.