V Severním Irsku zvítězí separatisté, naznačují projekce. V komunálních volbách v Londýně uspěli labouristé

Z prvních výsledků voleb do severoirského regionálního parlamentu se zdá, že skončí přelomovým vítězstvím katolické republikánské strany Sinn Féin. V zemi začalo sčítání hlasů po čtvrtečních volbách, konečné výsledky se očekávají v pátek pozdě večer nebo v sobotu brzy ráno. Odhadovaná volební účast krátce před uzavřením místností byla 54 procent, před pěti lety to bylo 74 procent, uvedly úřady. V ostatních částech Spojeného království se konaly komunální volby. V mnohých londýnských obvodech zvítězili opoziční labouristé. Ve Skotsku zvítězila Skotská národní strana (SNP), ve Walesu utrpěli konzervativci další ztráty.

Severoirský parlament, kterému se podle sídla přezdívá Stormont, vznikl v roce 1998, má 90 křesel a voliči rozhodují v 18 volebních obvodech. Volební systém jednoho přenosného hlasu je poměrně složitý, a sčítání hlasů tak déle trvá. Pokud komisaři nebudou mít definitivní výsledky do 2:00 (sobota 3:00 SELČ), budou ve sčítání pokračovat až v sobotu ráno, vysvětluje BBC.

Sinn Féin získala k 18:00 SELČ nejméně deset z devadesáti křesel oproti Demokratické unionistické straně (DUP), která si připsala dvě křesla. Po dvou křeslech získala také Alianční strana Severního Irska (APNI), kterou čeká zřejmě nejlepší výsledek v historii.

První výsledky tak odpovídají předvolebním průzkumům, které naznačovaly, že volby pravděpodobně skončí průlomovým vítězstvím separatistů. Levicové uskupení prosazující sjednocení Irské republiky se Severním Irskem si v sondážích udržovalo náskok před DUP, jež podporuje setrvání této části ostrova ve svazku s Británií.

Šlo by o historický milník

Vítězství by pro Sinn Féin představovalo historický milník, který by mohl přiblížit kdysi vzdálené vyhlídky na sjednocené Irsko.

Výhra levicových nacionalistů, kteří původně vzešli z politického křídla polovojenské organizace IRA, jež usilovala o odtržení od Spojeného království, by status Severního Irska nezměnilo. Referendum nutné k vystoupení ze Spojeného království je v kompetenci britské vlády a pravděpodobně by se uskutečnilo až za několik let.

Psychologické důsledky nástupu irského nacionalistického premiéra by však podle Reuters byly obrovské po sto letech nadvlády probritských stran, které v regionu podporuje převážně protestantské obyvatelstvo.

Nehledě na to, kdo ve volbách zvítězí, budou na sebe obě největší strany zřejmě odkázané při sestavování budoucí vlády. Republikáni a unionisté dodržují od roku 1998 ujednání o dělbě moci na základě velkopáteční mírové dohody, která ukončila dlouholetý konflikt v zemi.

Úspěch labouristů v Londýně

Zároveň se severoirskými regionálními volbami v ostatních částech Spojeného království ve čtvrtek proběhly komunální volby. Jejich průběžné výsledky naznačují úspěch opozičních labouristů a propad, zejména v Londýně, vládnoucích konzervativců.

Opoziční Labouristická strana zvítězila ve vládní čtvrti Westminster v centru Londýna a v dalších londýnských obvodech. Podle agentury Reuters jde o signál, že v britské metropoli, kde byl několik let starostou současný premiér Boris Johnson, voliči přestávají podporovat politiku konzervativců. 

V obecní radě v obvodu Westminster, kde má sídlo většina vládních institucí, získali labouristé většinu. Místní radu, která vznikla v roce 1964, podle stanice BBC dosud vždy ovládali konzervativci. Nový labouristický lídr místní rady Adam Hug v reakci na to uvedl, že vítězství považuje za „velkou výsadu“ a radu podle něj „čekají velké výzvy“. 

Vítězství Labouristů kromě Westminsteru hlásí také čtvrti Barnet a Wandsworth, který měli ve správě konzervativci od roku 1978. Vítězství komentoval labouristický starosta Londýna Sadiq Khan, podle kterého úspěch jeho straně zajistil sám Boris Johnson.

Premiér čelil v posledních měsících řadě skandálů, především v souvislosti s večírky ve vládních budovách v době koronavirových uzávěr. Kvůli možnému porušení lockdownu ale nově bitská policie vyšetřuje i šéfa labouristů Keira Starmera.

Johnson mluví o smíšených výsledcích

Premiér Johnson přiznal, že jeho strana dosáhla „smíšených výsledků“ a v některých částech Británie zažila „těžkou noc“. Zároveň zdůraznil, že v jiných obvodech si jeho Konzervativní strana polepšila a dosáhla „pozoruhodných zisků“.

„Samozřejmě uznávám, že je to náročná doba a dosáhli jsme několika nepříznivých výsledků. Nesouhlasím však s tím, že by labouristé měli takovou převahu, aby mohli sestavovat příští vládu,“ řekl předseda Konzervativní strany Oliver Dowden v reakci na místní média, která o vítězství labouristů hovoří jako o možné předzvěsti konce podpory konzervativců. 

Mimo Londýn si labouristé ve srovnání s předchozími volbami výrazně nepolepšili. „Čím více na sever, tím menší je jejich pokrok,“ uvedl volební analytik BBC John Curtice.

Starmer: Fantastický výsledek

„Fantastický výsledek, naprosto fantastický. Věřte mi, že je to pro nás velký návrat po neúspěchu v parlamentních volbách v roce 2019,“ řekl příznivcům strany lídr labouristů Keir Starmer.

Po zveřejnění výsledků z většiny okresů v Anglii, Skotsku a Walesu vyplynulo, že konzervativci přišli celkem o více než 380 křesel v zastupitelstvech a o kontrolou nad deseti místními úřady. Labouristé si naopak proti volbám z roku 2019 připsali přes 230 křesel a úspěch zaznamenali také liberální demokraté, kteří získali přes 180 křesel.

Předseda Labouristické strany Keir Starmer
Zdroj: AP/Jonathan Brady

V Skotsku zvítězila SNP, ve Walesu ztratili konzervativci

Ve Skotsku je sčítání hlasů dokončeno a SNP si v mnoha radách udržela první místo. Druhé místo hlavní opoziční síly ale připadlo labouristům, donedávna jej zastávali konzervativci.

Ve Walesu utrpěli konzervativci další ztráty, zatímco velšská strana Plaid Cymru (PC) získala kontrolu nad některými místními úřady. Labouristé tam podle BBC dosáhli dobrých výsledků.

Místní volby jsou zkouškou pro lídry dvou největších stran, konzervativního premiéra Johnsona i labouristu Starmera, protože přicházejí v polovině funkčního období britské vlády. Jenom v Anglii se volilo 4360 zástupců ve 146 radách a také několik starostů. Více než osmnáct set z těchto křesel bylo k mání v Londýně.