Kyjevem zněly výbuchy, metropole čelila vzdušnému úderu poprvé od září

Ukrajinská metropole Kyjev se v sobotu ráno poprvé od konce září stala terčem ruského raketového útoku, uvedly ukrajinské úřady. Podle nich v Kyjevské oblasti tlaková vlna ze sestřelené rakety lehce poškodila několik domů.

„Po dlouhé, 52denní přestávce nepřítel obnovil raketové útoky na Kyjev! Po nočním dronovém útoku se dnes ráno Rusové pokusili o útok raketami,“ poznamenal v sobotu náčelník kyjevské vojenské správy Serhij Popko. Pravděpodobně střela Iskander byla podle něj sestřelena ještě předtím, než dosáhla hlavního města.

Podle šéfa Kyjevské oblasti Ruslana Kravčenka dopadly dvě sestřelené rakety na pole mezi dvěma vesnicemi, přičemž tlaková vlna lehce poškodila pět domů a hospodářské objekty. Nikdo nebyl zabit ani zraněn, dodal.

Velitelství ukrajinských vzdušných sil sdělilo, že protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila 19 z 31 dronů Šáhed útočících na Ukrajinu. Rusko podle něj vyslalo na ukrajinské cíle také rakety Ch-31, Oniks a S-300.

Kyjevský starosta Vitalij Klyčko ráno uvedl, že v Kyjevě byly slyšet výbuchy na levém břehu Dněpru, když protivzdušná obrana zafungovala proti balistickým střelám. Vyzval také obyvatele, aby zůstali v krytech. Agentury Reuters a AFP s odvoláním na svědky shodně informovaly o dvou silných explozích v Kyjevě.

Rusko možná testuje možnosti Kyjeva

Popko ještě předtím uvedl, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila „všechny vzdušné cíle na přístupech ke Kyjevu“ a že se ruský dronový útok zřejmě obešel beze ztrát na životech i majetku.

Popko také podle agentury Ukrinform poznamenal, že z ruské strany může jít o test schopností ukrajinské protivzdušné obrany nad hlavním městem.

Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu loni v únoru pravidelně podniká vzdušné útoky na Kyjev a další ukrajinská města. Minulou zimu systematické údery na ukrajinský energetický systém pravidelně zanechávaly tisíce domácností bez proudu a vytápění.

Útoky na infrastrukturu zatím nejsou tak masivní jako loni touto dobou, poznamenala z Ukrajiny zpravodajka ČT Darja Stomatová. Ministr pro energetiku podle ní varoval, že Rusové se snaží útočit kyberneticky. „Pokud budou masivnější cílené raketové útoky na infrastrukturu, tak Ukrajinci zvažují, že budou útočit na ropnou infrastrukturu Ruska,“ poznamenala korespondentka.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden uvedl, že Ukrajina v očekávání nové vlny ruských útoků na energetickou infrastrukturu nasadila nové systémy protivzdušné obrany dodané západními spojenci.