Kvůli srážce vlaků čelí v Řecku stíhání další tři zaměstnanci železnic

Vyšetřovatelé v Řecku zahájili v souvislosti se srážkou vlaků z minulého týdne trestní stíhání dalších tří osob, informoval deník Kathimerini. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis se ve čtvrtek znovu omluvil za svoji vládu i ty předchozí, které přispěly k nedostatečnému zabezpečení železniční sítě. Od nehody, která si vyžádala 57 mrtvých a desítky zraněných, se v Řecku konají demonstrace proti vládě, jež pokračují i ve čtvrtek. Zaměstnanci železnic stávkují, pokračovat v protestech hodlají nejméně do pátku.

Ve vazbě skončil už den po srážce osobního vlaku s nákladním u města Larisa přednosta místního nádraží, který přiznal chybu, kvůli níž vlaky jely proti sobě po stejné koleji.

Ve čtvrtek řecká média informovala, že trestní stíhání bylo rozšířeno také na inspektora, který devětapadesátiletého přednostu na stanici přidělil, ačkoliv neměl dost zkušeností.

Stíháni jsou nově také dva další přednostové stanice, kteří měli v osudný den být v práci do 23:00 místního času (22:00 SEČ), ale odešli domů dříve. Nehoda se stala ve 23:22 místního času. Všichni čtyři čelí mimo jiné obvinění z ohrožení bezpečnosti dopravy, za což hrozí v Řecku až doživotní trest.

Kvůli srážce vlaků, která je nejhorší v historii Řecka, už minulou středu rezignoval ministr dopravy. Ten se stejně jako po něm jeho nástupce a v neděli také premiér Mitsotakis za nehodu omluvil.

Premiér: Vinu neseme všichni

Všichni přiznali, že pokud by Řecko mělo fungující systém řízení a varování na železnici, tak by se nehoda nestala. „Vinu neseme všichni,“ řekl znovu premiér. Vinu podle něj nese jeho kabinet i předchozí vlády a také místní úřady, jelikož roky brzdily kriticky důležitý projekt.

Řecký premiér také zdůraznil, že prioritou je nyní kromě finanční a psychologické pomoci pozůstalým a zraněným zavést rychle bezpečnostní opatření, aby mohla železniční doprava v zemi opět začít fungovat. Zmínil, stejně jako ve středu ministr dopravy, přidělení společných služeb dvou přednostů v každé směně, což si zřejmě vyžádá dočasné uzavření některých stanic, nábor nových zaměstnanců, ale také přísnější tresty za vandalismus či krádeže na železniční infrastruktuře.

Premiér Mitsotakis také na jednání vlády vyloučil, že by se parlamentní volby v zemi konaly už 9. dubna, jak se dosud spekulovalo. Volby se musejí konat do července.