Po srážce vlaků v Řecku jsou desítky mrtvých a zraněných, vláda vyhlásila státní smutek

Události: Tragická srážka vlaků v Řecku (zdroj: ČT24)

Při čelní srážce dvou vlaků v Řecku zahynulo nejméně 38 lidí, dalších více než sedm desítek cestujících skončilo v nemocnici. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli čeští občané. Jde o nejtragičtější železniční nehodu v Řecku za několik desetiletí, vláda vyhlásila tři dny státního smutku. Místo neštěstí navštívila prezidentka Katerina Sakellaropulosová i premiér Kyriakos Mitsotakis, který uvedl, že nehodu způsobila „tragická lidská chyba“. Přednosta stanice v Larise se už k chybě přiznal. Po nehodě rezignoval řecký ministr dopravy Kostas Karamanlis.

Neštěstí se stalo u města Larisa v centrální části země, kde se krátce před půlnocí SEČ srazil ve vysoké rychlosti osobní vlak mířící z Atén do Soluně s nákladní soupravou, která jela ze Soluně do Larisy. Několik vagonů vykolejilo a nejméně tři začaly hořet. Náraz byl tak silný, že někteří cestující vylétli ven okny, popsali přeživší místním médiím. Mezi cestujícími bylo mnoho studentů, kteří se vraceli z karnevalových oslav.

„Uslyšeli jsme obrovskou ránu. Bylo to strašných deset vteřin. Převraceli jsme se ve vagonu, dokud jsme nespadli na bok,“ popsal osmadvacetiletý cestující Sterjos Minenis. Poté podle něj vypukla panika a chaos. „Oheň, visící kabely, rozbitá okna, křičící lidé, uvěznění lidé,“ popsal.

„V jednom z vagonů měl oheň obzvlášť vysokou teplotu, třináct set stupňů Celsia,“ uvedl mluvčí hasičského sboru a dodal, že požár ztížil identifikaci obětí. Mnoho mrtvých bude podle záchranářů třeba identifikovat pomocí testů DNA. Pátrání po případných přeživších bude pokračovat i v noci, v současnosti se na něm podílí 72 hasičů spolu s pěti týmy specializovanými na zvládání katastrof.

Přednosta stanice přiznal chybu

„Vše poukazuje na to, že tuto nehodu způsobila tragická lidská chyba,“ uvedl premiér ve večerním prohlášení. Na místě nehody přislíbil pomoc zraněným a pozůstalým a také důkladné vyšetření nehody. „Spravedlnost vykoná svou práci. Lidé budou hnáni k odpovědnosti a stát bude na straně lidí,“ řekl Mitsotakis.

Během dne bilance postupně rostla, vpodvečer se ustálila na 36. Na večerní tiskové konferenci pak hasiči informovali o dalších dvou úmrtích, počet obětí tak vzrostl na 38. Podle některých řeckých médií, která se odvolávají na vyjádření vrchní soudní lékařky, ale bylo ohledáno již 43 těl. Podle ní se jedná především o mladé lidi ve věku dvacet až třicet let. Ze 72 hospitalizovaných bylo podle hasičů večer patnáct lidí propuštěno a šest zůstává ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče.

Příčina nehody se vyšetřuje. Policie vyslechla několik lidí a posléze zatkla devětapadesátiletého přednostu stanice v Larise, jehož podezřívá z nedbalosti, která způsobila, že vlaky jely proti sobě na stejné koleji. Muž vinu nejprve odmítal, ale později se ke své chybě přiznal. 

Ministr dopravy přijal odpovědnost a rezignoval

Řecký ministr dopravy Kostas Karamanlis ve středu v reakci na tragickou železniční nehodu rezignoval na svou funkci. Karamanlis v prohlášení uvedl, že přebírá plnou zodpovědnost za chyby řeckého státu, píše agentura Reuters.

„Rezignace je má povinnost a je to to nejmenší, co mohu udělat, abych uctil památku obětí,“ uvedl Karamanlis v prohlášení. 

Řecko vyhlásilo třídenní státní smutek na památku lidí, kteří nepřežili tragickou srážku vlaků (zdroj: ČT24)

Hasiči uvedli, že o nehodě byli informováni krátce před úterní půlnocí místního času (kolem 23 hodin SEČ).

Záchranáři se svítilnami na čelech v hustém dýmu vytahovali z vagonů kusy kovu, aby mohli hledat uvězněné lidi, popsala AP. Podle stanice BBC na místě zasahovalo kolem sto padesáti hasičů a čtyřiceti sanitek. Se záchrannými pracemi pomáhala armáda.

Zastaralý železniční systém

Řecká televize ERT citovala šéfa sdružení strojvedoucích, který řekl, že elektronický systém, který je má varovat před nebezpečím, už roky nefunguje. „Nic nefunguje, všechno se dělá ručně. Na trati Atény–Soluň jsme v ,manuálním módu‘,“ řekl šéf sdružení strojvedoucích.

Rovněž agentura Reuters uvedla, že řecký železniční systém potřebuje modernizaci, mnoho spojů jezdí po jednokolejné trati a na řadě míst stále není instalována signalizace a automatické řídicí systémy.

Společnost Hellenic Train, provozující osobní vlak z nynější srážky, oznámila pro středu zastavení veškerých svých spojů od 12:00 místního času, některé zrušila už krátce po nehodě. Hellenic Train je největším provozovatelem železniční dopravy v Řecku, jak osobní, tak nákladní. Od roku 2017 je jejím vlastníkem společnost Ferrovie dello Stato Italiane, tedy italský národní dopravce.

Vláda vyhlásila státní smutek

Řecká vláda vyhlásila od středy tři dny národního smutku, prezidentka Katerina Sakellaropulosová se kvůli tragédii vrátí dříve z návštěvy Moldavska.

Zraněné v nemocnicích navštívil ministr zdravotnictví Thanos Plevris, uvedla agentura AMNA. 

Soustrast pozůstalým vyjádřila také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Mé myšlenky jsou s řeckým lidem po této strašné železniční nehodě, která si vyžádala v noci u Larisy tolik životů. Celá Evropa truchlí s vámi. Přeji také rychlé uzdravení zraněným,“ napsala šéfka EK na Twitteru.

Tragická nehoda v Řecku se stala také v roce 1972, kdy při čelní srážce dvou vlaků zahynulo rovněž u Larisy devatenáct lidí.

Železniční neštěstí u Larisy
Zdroj: Giannis Floulis/Reuters