Kubánci slaví 500 let od založení Havany. K obnově památek přispělo i Rusko

Události: Pětisté výročí založení kubánské Havany (zdroj: ČT24)

Mohutné oslavy provázejí na Kubě pětisté výročí založení Havany. Komunistický režim navzdory americkým sankcím s pomocí zahraničních partnerů uvolnil obrovské částky na rekonstrukci historického jádra města. V kubánské metropoli se střídají budovy různých stylů – od kolonialismu až po modernismus.

Současná Havana má přes dva miliony obyvatel a každoročně ji navštíví přes milion turistů. Nejobdivovanější částí města zůstává stará Havana, kde řada historických budov prochází postupnou rekonstrukcí. Cílem návštěvníků bývají i pulsující čtvrtě Vedado, která je plná
barů, restaurací i výškových budov, a Centro Habana či rezidenční čtvrť Miramar.

Třeba na pozlacení kupole havanského Kapitolia přispěli i Rusové. Oprava bývalého sídla kubánských poslanců je největší investicí celých oslav. Dokonale vyleštěná proto musí být nejen kupole, ale i dlažba. „Museli jsme tady provést opravdu všechny druhy prací, které restaurování obnáší,“ podotkla ředitelka investic Mariela Muletová.

Podle mladého historika Alexise Placencii, který působí jako vrchní havanský archivář, je jednou z největších záhad historie města místo jeho založení. „To, co teď slavíme, je její založení na místě, kde stojí dodnes. Jenže Havana původně na svém dnešním místě nevznikla,“ upozornil.

Archivy naznačují, že to bylo na opačném konci slavné pobřežní třídy Malecón. I ta nyní prochází důkladnou proměnou, byť ne vždy historicky citlivou. Značkou pětistého výročí se pyšní i nový luxusní hotel, který úplně změnil jedno z nejslavnějších míst kubánské metropole.