KLDR otestovala dvě balistické rakety. V březnu už počtvrté

Severní Korea v noci odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu, jež dopadly do oceánu u jejího východního pobřeží. Podle agentury Reuters to potvrdily jihokorejská a japonská armáda. Pchjongjang v březnu otestoval své střely už počtvrté.

Podle jihokorejské armády KLDR vypálila rakety z města Wonsan na východním pobřeží země. Střely urazily vzdálenost kolem 230 kilometrů a dosáhly maximální výšky 30 kilometrů.

Raketovou zkoušku armáda Jižní Koreje označila za „velmi nevhodnou“ vzhledem k současné pandemii koronaviru. Soul vyzval svého severního souseda, aby podobné vojenské akce zastavil.

Střely dopadly do vod mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. „Opakované odpaly balistických raket Severní Koreje představují vážný problém pro celé mezinárodní společenství, včetně Japonska,“ reaguje japonské ministerstvo obrany.

KLDR v březnu odpálila rakety už čtyřikrát

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v závěru loňského roku prohlásil, že Pchjongjang nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Postěžoval si na „gangsterské sankce a nátlak“ a varoval, že pokud Spojené státy nezmění nepřátelskou politiku vůči KLDR, země bude pokračovat ve vývoji moderních zbraňových systémů. Přislíbil také, že brzy předvede „novou strategickou zbraň“.

Víkendový odpal byl čtvrtým takovým testem za březen. Naposledy Pchjongjang otestoval dvě balistické rakety krátkého doletu 21. března. Podle Korea Times není jasné, jestli aktuální zkoušce přihlížel Kim Čong-un, předchozí tři březnové odpaly ale podle severokorejské agentury KCNA dozoroval.

Jihokorejští experti věří, že současné zkoušky mají posílit severokorejský režim v nejisté době pandemie koronaviru a ekonomických problémů způsobených dlouhodobě uvalenými sankcemi, píší Korea Times.