O jaderných zbraních se už bavit nebudeme, vzkázal Trumpovi velvyslanec KLDR

Ukončení jaderného programu KLDR už není podle severokorejského velvyslance při OSN součástí rozhovorů mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Zdlouhavá jednání prý nejsou potřeba. Dialog požadovaný Washingtonem označil Kim Song za trik pro účely domácí politické agendy.

Společná práce na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově přitom byla hlavním závazkem z loňské schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una v Singapuru.

Rozhovory stagnují od únorového jednání obou lídrů v Hanoji, které kvůli neshodám skončilo předčasně. Oživení nepřinesla ani říjnová pracovní schůzka ve Stockholmu, která podle Severokorejců „nesplnila očekávání“.

„Nepotřebujeme teď mít zdlouhavé rozhovory se Spojenými státy a denuklearizace už zmizela z vyjednávacího stolu,“ citovala agentura Reuters velvyslance KLDR. „Trvalý a významný dialog“ požadovaný Washingtonem jeho prohlášení označuje za „trik“ pro účely domácí politické agendy.

„Uvidíme, co bude se Severní Koreou,“ reagoval na vývoj americký prezident. Prý by jej překvapilo, kdyby se Pchjongjang zachoval „nepřátelsky“. „On ví (severokorejský vůdce), že mě čekají volby. Nemyslím si, že by do toho chtěl zasahovat… Myslím, že by si přál, aby se něco stalo. Vztah je velmi dobrý, ale je tam jisté nepřátelství, o tom není pochyb,“ dodal Trump.

Spojené státy žádají, aby se Pchjongjang nejprve vzdal vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang by zase rád viděl postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Po jednání ve Stockholmu severokorejské ministerstvo zahraničí pohrozilo, že rozhovory ukončí, pokud Washington neupustí od své „nepřátelské politiky“ vůči KLDR.

Velvyslanec KLDR ve svém sobotním prohlášení rovněž kritizuje evropské členy Rady bezpečnosti OSN, kteří ve středečním prohlášení odsoudili pokračující severokorejské testy balistických raket. Evropské státy přitom deklarovaly, že ekonomické sankce proti Severní Koreji musí zůstat v platnosti.

„Je to další vážná provokace vůči Severní Koreji“, která uplatňuje „své právo posilovat své národní obranné schopnosti“, uvedl Kim Song. Šestice evropských zemí podle něj v posledních měsících zaujala „roli hlídacího psa“ Spojených států.

Státy Evropské unie ve svém prohlášení připomněly, že Pchjongjang navzdory rezolucím RB OSN od května provedl 13 zkoušek balistických střel. Naposledy se tak stalo 28. listopadu. Od roku 2017 nicméně KLDR netestovala jaderné bomby ani rakety dlouhého doletu. Severokorejský vůdce nedávno vyvolal obavy z návratu těchto testů, když pohrozil, že příští rok by se mohl vydat „novou cestou“.