Dejte nám své jaderné zbraně, vyzval Trump Kima v papírovém vzkazu. A summit skončil krachem

Americký prezident Donald Trump během nedávné schůzky s Kim Čong-unem v Hanoji předal vůdci KLDR kus papíru se vzkazem, aby předal Spojeným státům severokorejské jaderné zbraně a palivo. Informuje o tom agentura Reuters s odkazem na své novináře, kteří dokument viděli. Summit skončil předčasně a bez výsledků.

Trump předal Kimovi americké požadavky sepsané v angličtině i korejštině 28. února v hanojském hotelu Metropole, řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj. Ani jedna ze stran později pořádně nevysvětlila, co vedlo ke krachu jednání, nynější dokument by ale do věci mohl vnést jasno, píše Reuters.

O existenci textu se poprvé zmiňoval poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton v rozhovorech, které poskytl médiím dva dny po hanojském summitu. Neprozradil však zásadní požadavek Washingtonu, aby Severní Korea své jaderné zbraně a štěpný materiál předala přímo Spojeným státům.

O tomto způsobu jaderného odzbrojení Severní Koreje mluvil Bolton už v roce 2004 a k této myšlence se vrátil loni, když ho Trump jmenoval poradcem pro otázky národní bezpečnosti. Trump se v minulosti od přístupu zvaného „libyjský model“ distancoval a řekl, že Spojené státy k němu přistoupí jen tehdy, pokud se jim nepodaří dospět s Pchjongjangem k dohodě.

USA žádaly inspekce i zastavení výstavby jaderných zařízení

Mezi požadavky, které Trump předložil Kimovi, bylo také to, aby KLDR poskytla komplexní informace o svém jaderném program a umožnila USA a mezinárodním inspektorům plný přístup k nukleárním zařízením. Dále USA chtěly, aby Pchjongjang zastavil výstavbu nových zařízení, zrušil veškerou jadernou infrastrukturu a vědce a techniky podílející se na nukleárním programu převedl do komerční sféry.

Zástupci Bílého domu se k dokumentu nevyjádřili. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že nebude komentovat něco, co má zůstat v režimu utajení.

Washington Severokorejce urazil, míní expertka

Podle odbornice na Severní Koreu z washingtonského Stimson Center není obsah dokumentu překvapivý. „Tohle Bolton chtěl od samého začátku,“ připomněla. „Pokud to Spojené státy s jednáním myslely vážně, tak už jim muselo být jasné, že takovým způsobem to nepůjde,“ řekla. Takové požadavky KLDR už dříve odmítla a „přicházet s nimi znova (…) je celkem urážlivé,“ dodala.

Po nezdařeném summitu přední severokorejská diplomatka obvinila Boltona a šéfa americké diplomacie Mika Pompea, že přišli s „gangsterskými požadavky“, a prohlásila, že Pchjongjang zvažuje zastavení rozhovorů o jaderném odzbrojení s USA a že může přehodnotit i zákaz svých raketových a jaderných testů.