Kiska nepřevezme kvůli zdraví poslanecký mandát. V čele strany Za ľudí zůstává

Bývalý slovenský prezident a předseda strany Za ľudí Andrej Kiska nepřevezme mandát poslance parlamentu, kterým byl zvolen v únorových volbách. Oznámil to na sociání síti Facebook s tím, že tak činí ze zdravotních důvodů. Přesedou strany Kiska zůstává.

„Roky politického zápasu o lepší a spravedlivější Slovensko se podepsaly i na mém zdraví, proto potřebuji nějaký čas na regeneraci,“ napsal na sociální síti Kiska.

Strana Za ľudí je z hlediska počtu poslanců nejslabší parlamentní stranou. Ve volbách dostala 5,7 procenta hlasů, byť očekávala dvouciferný výsledek. Kiska nebude podle předchozích informací médií ani členem příští vlády, ve které jeho formace obsadí dvě křesla.

Kiska už minulý týden oznámil, že se kvůli potížím se srdcem nebude dál účastnit jednání o vytvoření vlády a že ho zastoupí místopředsedové strany. Bývalý slovenský prezident má potíže se srdeční arytmií, kvůli které již loni podstoupil operaci.

Od loňského prosince je Kiska stíhán v souvislosti s daňovým deliktem své rodinné firmy KTAG. Kauza, kterou Kiska dříve označil za politickou kampaň, souvisí s financováním jeho kampaně před prezidentskými volbami v roce 2014.