Kazašskému parlamentu dál dominuje Nazarbajevova strana. Voliči neměli na výběr, píše OBSE

Kazašské parlamentní „volby“, které se konaly v neděli, vyhrála strana Světlo vlasti bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva se ziskem 71,09 procenta hlasů. Vyplývá to z předběžných výsledků, které oznámila ústřední volební komise. Ve sněmovně zasednou ještě dvě uskupení loajální režimu. Podle pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) volbám chyběla transparentnost a voliči neměli skutečnou možnost volby. V neděli policie pozatýkala několik desítek přívrženců opozice, kteří v den voleb protestovali proti poměrům.

Tajemnice ústřední volební komise Sabila Mustafinová sdělila, že sedmiprocentní hranici pro vstup do dolní komory zákonodárného sboru se kromě Světla vlasti podařilo překročit už jen dvěma dalším stranám: Světlé cestě, kterou podpořilo 10,95 procenta hlasujících, a komunistické Lidové straně Kazachstánu, jež dostala 9,1 procenta hlasů.

Voleb se zúčastnilo pět ze šesti povolených stran, žádnou z nich však nelze podle médií pokládat za kritickou vůči režimu. Opozice u voleb chyběla. Sociální demokraté se je ještě v listopadu rozhodli bojkotovat na protest proti poměrům.

OBSE označila volby za netransparentní, policie zadržela desítky demonstrantů

Pozorovatelská mise OBSE ve svém hodnocení voleb uvedla, že byly dobře připravené, ale chyběla jim transparentnost. „Volby ukázaly nezbytnost provedení reforem v zemi. Neodpovídaly v plné míře vysokým demokratickým standardům, o něž Kazachstán usiluje,“ řekl na tiskové konferenci vedoucí mise Kristian Vigenin.

OBSE také informovala o „nesoutěživé kampani a systematickém omezování ústavně zaručených základních svobod, které zanechaly voliče bez možnosti skutečné volby“.

Volby provázely také protesty. V největším městě Almaty se sešlo několik desítek přívrženců opozice, ale rychle je obklíčila policie a asi třicet demonstrantů zadržela. Uvedla to agentura Reuters. Agentura Interfax později informovala o zadržení neupřesněného počtu demonstrantů i v hlavním městě Nur-Sultan.