K puči jsem nevyzýval, prohlásil bolivijský prezident

Bolivijský prezident Luis Arce odmítl, že by stál za středečním nezdařeným pokusem o převrat. Pučistický generál jednal ze své vlastní vůle a nikoliv na pokyn hlavy státu, uvedl podle agentury AP Arce. Generál Juan José Zuňiga tvrdil, že ho o pokus o puč požádal právě prezident, prý aby zvýšil svou popularitu.

„Nejsem politik, který by získával popularitu prostřednictvím krve národa,“ řekl Arce. Zuňiga podle něj „jednal na vlastní pěst“ a jeho tvrzení o prezidentské objednávce puče jsou lživá.

Ve středu se vojáci za využití obrněných vozidel pokusili proniknout do prezidentského paláce v centru La Pazu. Zhruba po třech hodinách se ale zase stáhli, kontrolu nad hlavním náměstím bolivijské metropole převzala policie a generál byl zatčen. Za vůdce operace označují média generála Zuňigu, který byl podle dřívějších zpráv lokálních médií tento týden propuštěn z funkce.

Policie v souvislosti s pokusem o převrat zadržela 17 lidí. Vedle Zuňigy byl zatčen i bývalý viceadmirál námořnictva Juan Arnez Salvador. Podle prezidenta byli mezi pučisty nejen vojáci, ale také bývalí příslušníci ozbrojených sil a civilisté.

Podle médií v současnosti vládou zmítají politické spory, neboť někdejší spojenci Evo Morales a Arce bojují o to, kdo se stane kandidátem Hnutí za socialismus (MAS) pro prezidentské volby v příštím roce. Vládě se i proto nedaří bojovat se zhoršující se ekonomickou situací země a v posledních měsících čelí rostoucím protestům obyvatel.