Juncker chce rychle prosadit euro do všech zemí Unie, tvrdí německý deník FAZ

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce brexit využít k tomu, aby se rozšířila eurozóna a eurem se do budoucna platilo v celé Evropské unii. S odvoláním na zdroje z Junckerova okolí to v pondělí napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Komise podle něj chce nejen co nejrychleji začít jednat o vystoupení Británie z EU, ale také rychle postoupit v rozšíření a prohloubení měnové unie. Evropa mnoha měn by měla skončit.

K přijetí eura se zavázala i Česká republika, zatím ale i kvůli rozdílným názorům ve vládě nestanovila žádný konkrétní termín.

Nedávno jmenovaný guvernér České národní banky Jiří Rusnok před časem odhadl, že v příštích šesti letech Češi eurem platit nebudou. Také mnoho ekonomů má přijetí společné evropské měny za předčasnou otázku, ve které i guvernér Rusnok, stejně jako jeho předchůdci, bude chtít hrát spíše technickou roli, protože politické rozhodnutí bude na české vládě.

Nicméně prezident  Miloš Zeman na Žofínském fóru prohlásil, že hodlá na jaře 2017 jmenovat do bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka, zmocněnce vlády pro zavedení eura. „V současné době je zmocněncem vlády pro euro a nemá co dělat. Doufám, že v bankovní radě najde užitečnou práci,“ uvedl Zeman. Zopakoval také, že Česko by mělo do eurozóny vstoupit až poté, co z něj vystoupí Řecko, aby země nemusela platit za řecké dluhy.

Evropská komise podle německého deníku také počítá s tím, že eurokomisař Valdis Dombrovskis, který na postu komisaře pro finanční stabilitu, služby a kapitálovou unii nahradil Brita Jonathana Hilla, v pozici zůstane dlouhodobě. Nástupce Hilla, jenž rezignoval kvůli brexitu, by pak měl dostat zcela nevýznamný post.

Německá média si v pondělí všímala také vyjádření českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, že Junckera v současné době nevidí jako muže na svém místě. Například server deníku Die Welt píše o silné kritice ze strany šéfa české diplomacie. Z členů německé vlády se zatím nikdo takto tvrdě na adresu Junckera nevyjádřil.