Izraelci dál protestují proti justiční reformě, v Tel Avivu se jich sešlo na sto padesát tisíc

V Izraeli neustávají demonstrace proti vládě Benjamina Netanjahua a jím prosazované justiční reformě. Jen v Tel Avivu se sobotního protestu údajně zúčastnilo přes sto padesát tisíc lidí. V dalších městech demonstrovaly podle agentury DPA, která se odvolává na izraelská média, tisíce lidí.

Izraelci masově protestují od ledna a kritizují koaliční vládu Netanjahua, v níž jsou i ultraortodoxní a krajně pravicové strany. Demonstrace vyvolal především návrh soudní reformy, kterou kritici považují za ohrožení demokracie a nezávislosti soudů, protože dává velké pravomoce vládě na úkor nejvyššího soudu a posiluje též vliv kabinetu na jmenování členů civilních soudů.

Reformu kritizují široké vrstvy izraelské společnosti včetně vojáků v záloze, z nichž několik stovek pohrozilo odmítnutím služby. Podobně se vyjádřilo i více než tisíc lékařů.

Vláda s opozicí od dubna vedla o reformě několik jednání, ale bez valného výsledku. Koncem května Netanjahu řekl, že vláda bude se schvalováním reformy pokračovat. Tento měsíc jednu z klíčových částí reformy parlament schválil v prvním čtení.