Izrael znal plán útoku Hamásu rok dopředu. Nevěřil, že by ho teroristé dokázali realizovat

Izraelské bezpečnostní složky měly už od loňského roku dokument, který popisoval útok teroristického hnutí Hamás na izraelské území. Uvedl to ve čtvrtek deník The New York Times (NYT), který se s dokumentem seznámil. Podle něj text popisuje směr útoku na místo konání hudebního festivalu Supernova i postupy, které Hamás skutečně 7. října použil. Izraelské bezpečnostní složky však vyhodnotily plán jako příliš ambiciózní a mimo bojové schopnosti hnutí.

Dokument, který má zhruba čtyřicet stránek, získaly izraelské bezpečnostní síly více než rok před útokem ze 7. října. Plán sice neuváděl datum, kdy chce  Hamás provést úder na izraelské území, některé pasáže dokumentu však s velkou přesností líčí to, co se nakonec stalo, napsal americký deník.

Dokument, který v izraelských bezpečnostních kruzích získal název Jerišská zeď, uvedl, že jedním z nejdůležitějších cílů útoku bylo obsazení izraelské vojenské základny v kibucu Re'im, kde se 7. října konal hudební festival Supernova, na kterém teroristé z Hamásu zabili přes 260 lidí.

Jerišská zeď popisuje například taktiku, kterou použil Hamás pro vniknutí na izraelské území. Podle dokumentu vypálení velkého množství raket mělo odvést pozornost izraelské armády a zahnat její vojáky do protileteckých krytů, zatímco bezpilotní prostředky ničily izraelské bezpečnostní kamery a automatické zbraně rozmístěné u hranice s Pásmem Gazy.

Díky tomu mohli ozbrojenci hnutí Hamás ve velkém počtu překonat bezpečnostní bariéry na hranici s Izraelem v šedesáti místech, napsal NYT. Dokument Jerišská zeď začíná pasáží z koránu: „Překvapte je v bráně. Pokud tak učiníte, jistě zvítězíte“, kterou bojovníci Hamásu často používali i během útoku 7. října. 

Pracovní povolení

Podle deníku dokument obsahuje i mnoho podrobností o vojenských základnách a infrastruktuře izraelské armády v okolí Pásma Gazy, což vyvolává otázky, jak teroristické hnutí dokázalo tak velký počet informací získat.

NYT poukázal na to, že Izrael si špatně vyložil akce Hamásu. Skupina vyjednávala o povoleních, která by Palestincům z Gazy umožnila pracovat v Izraeli, což izraelští představitelé považovali za známku toho, že Hamás nechce válčit.

Reakce zpravodajských důstojníků

Izraelští bezpečnostní analytici a vojenští velitelé plán Hamásu na útok vyhodnotili jako příliš ambiciózní a mimo bojové schopnosti, které mohli teroristé nasadit. Všechny armády píší plány, které nikdy nepoužijí a podle představitelů armády a tajných služeb nebylo ani jasné, zda vedení Hamásu plán skutečně schválilo, napsal server NYT.

Postoj se nezměnil ani po varování analytičky z prestižní rozvědné skupiny 8200, která v červenci letošního roku poukázala na to, že bojovníci Hamásu provádí vojenská cvičení pod dohledem seniorních členů hnutí, která plně odpovídají plánu známého jako Jerišská zeď. Cvičení zahrnovalo sestřelení izraelského letadla, obsazení kibucu a vojenské výcvikové základny, při kterém dojde k zneškodnění izraelských kadetů.

Jeden z důstojníků divize izraelské armády, která měla na starost situaci v Pásmu Gazy, sice analytičce pochválil její práci, ale prohlásil, že dané cvičení je součástí „naprosto smyšleného“ scénáře. „Je to plán na zahájení války,“ oponovala v e-mailové korespondenci a odvolala se na události, které předcházely jomkipurské válce.

Podle NYT představitelé izraelské armády zpětně přiznávají, že posílení jednotek rozmístěných u Pásma Gazy by bývalo mohlo zmenšit dopad útoku hnutí Hamás na civilní obyvatelstvo. Při útoku ze 7. října zemřelo přes 1200 lidí a dalších 240 osob palestinští teroristé unesli, uvádí izraelské úřady.