Izrael má plné právo chránit své občany, shodují se Kulhánek i Merkelová

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek navštívil Izrael (zdroj: ČT24)

Izrael má plné právo chránit své občany a má neochvějnou podporu České republiky. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek to řekl při návštěvě země. Ve městě Petach Tikva u Tel Avivu si společně s izraelským ministrem Gabim Aškenazim a slovenským protějškem Ivanem Korčokem prohlédl budovy poničené palestinskou raketou. Slova podpory vyslovila směrem k Izraeli i německá kancléřka Angela Merkelová.

„Téměř nejsem schopen slov,“ řekl Kulhánek poté, co viděl následky bojů. Poznamenal, že je poctěn Aškenaziho pozváním. „Když jsem jej obdržel, neváhal jsem ani vteřinu,“ prohlásil ministr. Izraeli je podle něj třeba připomínat, že má ve světě přátele. „Izrael má plné právo chránit svoje občany,“ zopakoval Kulhánek dříve deklarovaný postoj.

Připomněl, že izraelské vlajky visí u Pražského hradu, na Strakově akademii či na Černínském paláci, kde sídlí resort zahraničí.

Kulhánek se mimo jiné sešel také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. „Pan premiér mi vyjádřil díky za podporu, která zaznívá z České republiky. A nezaznívá jen z České republiky, ale i na jednáních ministrů zahraničí Evropské unie a dnes i zazněla na Valném shromáždění OSN,“ řekl k tomu Kulhánek.

Kromě stávající komplikované situace v regionu s izraelským premiérem diskutoval o možnosti obnovy cestování mezi oběma zeměmi pro očkované proti covidu-19. „Ve velmi blízké budoucnosti bychom chtěli uspořádat společné jednání izraelské a české vlády, což je něco, na co Česká republika může být hrdá, že má takhle intenzivní kontakty,“ prohlásil po setkání s Netanjahuem Kulhánek s tím, že konkrétní termíny nepadly.

Šéf české diplomacie se svým slovenským kolegou Korčokem navštívili také baterii obranného systému Iron Dome (Železná kupole).

V Izraeli je také šéf německé diplomacie Heiko Maas, který se v Ramalláhu setká i s palestinským premiérem Muhammadem Ištajjou. Maas označil tamní situaci za vážnou. Po uvítání s izraelským protějškem Gabim Aškenazim řekl, že přijíždí vyjádřit solidaritu, ale zároveň prosazuje uzavření příměří s palestinským Hamásem.

Události: Zpravodaj ČT v Izraeli o návštěvě českého ministra zahraničí (zdroj: ČT24)

Izrael má právo se bránit, řekl Maas

„Od chvíle, kdy jsme sem přijeli, vidíme, že Hamás znovu střílí rakety na jižní Izrael, a to ukazuje, jak je situace vážná,“ řekl Maas. Izrael má podle něj právo „bránit se proti takto masivním útokům“.

Izraelci šéfa německého resortu krátce po příletu také odvezli do Petach Tikvy a ukázali mu dům zasažený raketou z Gazy. „Poděkoval jsem mu, že nás přijel navštívit v tento čas, kdy na nás padají rakety. Palbu Hamásu nemůže přijmout žádný stát, Izrael musí své občany ochránit,“ sdělil během návštěvy německého ministra Aškenazi.

Maas během návštěvy navštívil poškozený dům v Petach Tikvě
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Maas zdůranil, že trpí civilisté na obou stranách. „Počet obětí stoupá každým dnem. Znepokojuje nás to, a proto podporujeme mezinárodní snahu o uklidnění,“ sdělil. Podle svých slov je v kontaktu s kolegy v Egyptě, Jordánsku a Kataru nebo USA, zároveň doufá, že vyjednávání o příměří budou úspěšná.

Aškenazi poděkoval také Česku i Slovensku za solidaritu. Útok na své území by podle něj žádná země netolerovala. „Téměř čtyři tisíce raket byly vypáleny z obydlené oblasti do obydlené oblasti,“ poznamenal.

Merkelová vyzvala k míru

„Izrael má právo na obranu, zároveň je ale nutné v blízkovýchodním konfliktu hledat trvalé mírové řešení,“ prohlásila na konferenci Europaforum Angela Merkelová. Poprvé také osobně a veřejně odsoudila antisemitské útoky v posledních dnech v Německu. 

„Antisemitské výpady v Německu je samozřejmě nezbytné co nejdůrazněji odsoudit,“ řekla Merkelová. Uvedla, že pokojné demonstrace jsou možné jako projev svobody. „Útoky na synagogy nebo pálení izraelských vlajek, proti tomu je nutné zakročit. Antisemitismus nebudeme v Německu tolerovat,“ řekla.

Policisté ve čtvrtek při propalestinských protestech v Berlíně, jichž se učástnily zhruba tři tisíce lidí, zatkli třiapadesát demonstrantů. Devět osob obvinili z ublížení na zdraví, kladení odporu při zatýkání a dalších trestných činů, dalších osmadvacet lidí čelí obvinění, že porušili opatření proti šíření koronaviru. Jednoho policistu demonstranti zasáhli kamenem do přilby, pod policejním vozem také explodoval dělbuch.

Německá kancléřka v telefonátu s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem podpořila snahy vyjednat příměří mezi Gazou a Izraelem. „Kancléřka Merkelová a prezident Abbás souhlasí, že snahy o brzké příměří by měly být nadále podporovány. Kancléřka zdůraznila izraelské právo bránit se před raketovými útoky z Pásma Gazy,“ konstatoval mluvčí Merkelové Steffen Seibert.

Německo a celá Evropa má podle Merkelové zájem na trvalém mírovém řešení sporu mezi Izraelci a Palestinci a i na vyřešení jiných konfliktů. „Evropa sama ale všechny problémy světa vyřešit nemůže, obzvláště pokud jsou tak složité jako na Blízkém východě,“ řekla kancléřka. Poznamenala, že řešení sporu se neobejde bez nepřímých rozhovorů s palestinským radikálním hnutím Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Z Gazy Hamás ostřeluje území Izraele.

Merkelová také řekla, že Evropa za předchozí americké administrativy republikánského prezidenta Donalda Trumpa začala ve světové politice více spoléhat sama na sebe, což nebylo vždy kvůli rozdílnému postoji unijních států snadné.