„Izrael je ve válce.“ Země hlásí přes 250 mrtvých a vrací Hamásu úder

Mimořádné vysílání: Útok Hamásu na Izrael (zdroj: ČT24)

Vojenský vůdce palestinského hnutí Hamás Muhammad Díf oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Řekl to poté, co do Izraele pronikly skupiny teroristů z Pásma Gazy, které podle médií unášejí vojáky i civilisty. V ulicích měst na jihu země se bojuje a na Izrael létají salvy raket, Hamás tvrdí, že jich vypálil několik tisíc. Útok má nejméně 250 obětí a 1450 zraněných. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael je ve válce. Izraelská armáda zahájila odvetné útoky na Pásmo Gazy, po kterých Palestinci hlásí 232 mrtvých a 1697 zraněných, a povolává rezervisty. Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás prohlásil, že palestinský lid má právo bránit se „teroru osadníků a okupačních vojáků“.

On-line přenos

Útok Hamásu na Izrael

  • 18:02

    Lidé v Německu, Francii či Británii během soboty znovu vyšli do ulic, aby vyjádřili solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy a volali po zastavení izraelské ofenzivy proti islamistickému hnutí Hamás. Tažení provází sílící humanitární krize a zabíjení civilistů, které mnozí obyvatelé Západu označují za genocidu. Nové demonstrace se téměř měsíc od vypuknutí nové války čekaly také ve Spojených státech.

  • 17:56

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy.

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy, Autor: Claudia Greco, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 23:51

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

Média označují útok za překvapivý, což potvrdil i blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. „Je překvapivý v tom, že mu nepředcházela taková ta postupná zahřívající se eskalace, která předcházela některým předchozím konfrontacím. Navíc to bylo načasované na (páteční) padesáté výročí jomkipurské války, která byla také překvapivým útokem Arabů na židovský stát, a zároveň to bylo načasováno na sváteční ráno. Je šabat, do toho ještě končí svátky Sukot a začíná svátek Simchat Tóra,“ uvedl Borek s tím, že „Izrael podle všeho směřuje do války“.

„To není nic menšího než zahájení války ze strany palestinských teroristů,“ dodal bývalý blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. „Není to to, co jsme viděli v posledních letech, nějaké výbuchy násilí, toto je systematická kampaň, na kterou se Hamás evidentně dlouhou dobu připravoval.“ 

Podle izraelské armády Palestinci během dopoledne vypálili přes dva tisíce raket, přičemž dopady byly hlášeny z Tel Avivu a okolí, z města Aškelon i oblastí dál na jih. Podle nejnovějších údajů evidují zdravotníci kromě 250 mrtvých také 1450 zraněných, z toho nejméně tři stovky vážně.

Ostřelování izraelských měst pokračovalo i odpoledne, přičemž stejný list uváděl, že trvalo už skoro osm hodin. Sirény varující před raketami se po poledni rozezněly mimo jiné ve více než dvěstětisícovém městě Beerševa nebo v nedalekém Ofakimu. 

Útoky Hamásu na Izrael
Zdroj: ČT24

Na jihu země se bojuje, zabarikádovaní civilisté prosí o pomoc

Na izraelské území kromě toho pronikl neznámý počet palestinských ozbrojenců, kteří se střetávají s bezpečnostními složkami. Izraelská policie a armáda hovořily kolem poledne o bojích na několika místech, konkrétně policie hlásila, že na čtrnácti různých místech eviduje šedesát „teroristů“. Podrobnější oficiální informace o bojích v posledních hodinách nebyly k dispozici. Vedení policie na jihu Izraele však uvedlo, že krizi se v sobotu pravděpodobně nepodaří zažehnat.

Armáda uvedla, že oblast na jihovýchodě Izraele „zaplavuje“ jednotkami. V izraelských médiích se předtím objevily výpovědi obyvatel pohraničních oblastí, kteří prosili vládu o pomoc zabarikádovaní ve svých domech. „Masakrují nás. Není tady žádná armáda, už je to šest hodin. Lidé prosí o život,“ citoval list Haaretz nejmenovaného Izraelce.

„Víme o civilistech, kteří jsou zabarikádovaní na nejrůznějších místech. Vyzýváme všechny, aby zůstali za zavřenými dveřmi, nakonec se ke všem dostaneme,“ řekl šéf izraelské policie Kobi Šabtaj.

Uvedl, že policie a armáda se potýká s několika „válečnými zónami“ a na obou stranách jsou mrtví. Jedna z izraelských televizních stanic předtím informovala o zabití pěti palestinských militantů ve městě Sderot nedaleko Pásma Gazy.

Izraelské síly ohlásily zabití několika desítek palestinských ozbrojenců, kteří se na území země snažili dostat po moři.

Izrael hlásí znovudobytí některých míst

Stovky ozbrojených Palestinců zabili izraelští vojáci na izraelském území, píše list Haarec. Střety se množí také na okupovaném Západním břehu Jordánu. Stanice al-Džazíra uvedla, že izraelští vojáci tam v sobotu zabili nejméně čtyři Palestince, na devadesát Palestinců tam podle Červeného půlměsíce utrpělo zranění.

Zpravodajka al-Džazíry Nida Ibrahimová, která informuje z Ramalláhu, soudí, že napětí se vystupňuje i na okupovaném Západním břehu Jordánu. „Viděli jsme, že kdykoli Izrael zaútočí na obléhané pásmo Gazy, dojde (na okupovaném Západním břehu) k palestinským útokům proti Izraeli v různých formách, například na nelegální izraelské osady nebo v blízkosti vojenských kontrolních stanovišť,“ dodala.

Mluvčí izraelské armády sdělil, že se dál bojuje nejméně na 22 místech, mimo jiné ve městech, kibucech a obcích Sderot, Kfar Aza, Erez nebo Kisufim. Večer se opět pod palbu dostala centrální část Izraele – včetně Tel Avivu, kde se po zásahu rakety zřítila budova.

Izraelské síly hlásí znovudobytí řady míst, která podél hranic s Pásmem Gazy od rána ovládali teroristé z hnutí Hamás. Stále se bojuje na pěti klíčových místech, včetně města Sderot.

Zprávy o únosech

Zároveň se objevují zprávy, že ozbrojenci berou civilisty jako rukojmí. Média ale zveřejnila množství výpovědí svědků, kteří pohřešují své blízké a mají informace, že byli odvlečení palestinskými radikály, napsal list The Times of Israel. Jedna žena popsala televizi Channel 12, že komunikovala se svým otcem, který jí sdělil, že útočníci jsou v jeho domě. „Řekl mi, že ho unáší… Viděla jsem jeho snímky v Gaze,“ uvedla.

Deník The Guardian s odkazem na izraelská média napsal, že Palestinci drží rukojmí na několika místech v Izraeli a také v Pásmu Gazy. Podle listu Haarec se nyní vyjednává o propuštění zadržených civilistů například v kibucech ve městech Beeri a Ofakim na jihu Izraele. Podle druhého muže v hierarchii vedení hnutí Hamás Sáliha Arúrího Hamás drží tolik rukojmích, že může přimět Izrael k propuštění všech Palestinců, kteří jsou nyní v izraelských věznicích. Hamás tvrdí, že zadržuje nejméně 53 Izraelců.

Abú Ubajdá, mluvčí Brigád Kásam, ozbrojeného křídla Hamásu, uvedl, že rukojmí jsou na „bezpečných místech“, částečně i v podzemních tunelech, které bojovníci využívají.

Hamás na sociálních sítích zveřejnil video, které podle něj ukazuje skupinu zajatců z řad izraelské armády. Tvrdí také, že palestinští bojovníci zajali i armádní důstojníky, řekl stanici al-Džazíra Arúrí. Skupina také šíří záběry údajných zajatců z řad civilistů, kteří byli odvlečeni do Gazy. Podle agentury AFP jsou na snímcích nejméně tři zjevně vystrašení lidé, které střeží skupina mužů s digitálně zamaskovanými obličeji. S podobným tvrzením pak přišla také teroristická skupina Islámský džihád působící na okupovaném Západním břehu Jordánu. Tvrdí, že zajala několik izraelských vojáků.

Podle fotografie zveřejněné na sociálních sítích speciální komando Hamásu uneslo přímo z domova generálmajora izraelské armády Nimroda Aloniho – bývalého velitele izraelských operací v Pásmu Gazy.

Události: Palestinské hnutí Hamás zaútočilo na Izrael (zdroj: ČT24)

Videa, jejichž autenticitu není možné ihned ověřit, ukazovala třeba také dav lidí šlapajících po bezvládném těle ve vojenské uniformě či skupinu Palestinců oslavujících u hořícího izraelského tanku, píše agentura AP. Izraelská armáda se zatím k údajným únosům nevyjádřila.

„(Jedno z videí) má ukazovat tělo izraelského vojáka, které bylo zavlečeno z Izraele do Pásma Gazy. V tomto případě by se jednalo o eskalaci, která překonává válku, která se odehrála před dvěma lety,“ podotkl k tomu Borek.

Mluvčí izraelské armády později potvrdil zajetí rukojmích Palestinci, aniž upřesnil počet zadržovaných. Izraelské úřady prohlásily, že únosem občanů Izraele do Pásma Gazy teroristé spáchali válečné zločiny.

Izraelské tajné služby zřejmě útok zaskočil

Deník Haaretz na svém webu uvádí, že podle prvotních informací palestinští teroristé při útoku použili padáky a probojovali se přes brány z Pásma Gazy střežené izraelskou armádou. Izraelské tajné služby zřejmě ofenziva zaskočila.

„Podle zpráv izraelských armádních kruhů ten průnik měl být přes pozemní hranici, dále vzduchem za pomocí různých kluzáků a také z moře,“ shrnul Borek.

„Ostraha izraelské hranice byla naprosto nepřipravená, jak se toto mohlo stát? V některých oblastech dokonce vojáci ani na místě nebyli a Izraelci volali do médií a volali o pomoc, že tam vůbec není nikdo, kdo by je chránil,“ přiblížil analytik Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha.

Netanjahu: Jsme ve válce a vyhrajeme

„Občané Izraele, jsme ve válce,“ řekl premiér Benjamin Netanjahu ve videu publikovaném několik hodin po prvních zprávách o ofenzivě. „A vyhrajeme,“ dodal Netanjahu. „Nepřítel zaplatí cenu, jakou dosud nikdy nepoznal.“

V dalším projevu pak večer slíbil, že Hamás bude za svůj útok tvrdě potrestán. „Tuto válku vyhrajeme, ale cena bude vysoká. Pomstíme se jim za tento černý den,“ prohlásil. Varoval, že válka potrvá dlouho a bude náročná. Obyvatelům Pásma Gazy vzkázal, aby opustili místa, kde se ozbrojenci Hamásu skrývají, protože armáda tam zasáhne „plnou silou“.

Dodal, že nařídil bezpečnostním složkám, aby vyhnaly útočníky z infiltrovaných míst a mobilizovaly zálohy. Později premiér předsedal zasedání Národní bezpečnostní rady a řekl, že prvořadým úkolem armády nyní je osvobodit regiony na jihu země od teroristů a „obnovit bezpečnost a mír ve všech obcích, které byly pod útokem“.

Izraelská armáda oznámila zahájení operace Železné meče a mobilizuje desetitisíce příslušníků záloh. V reakci na útok teroristů bombardovala cíle v Pásmu Gazy. Zveřejnila video, které podle ní ukazuje zásahy cílů spojených s radikálním hnutím Hamás. Později vydala prohlášení, podle kterého zasáhla sedmnáct vojenských objektů a čtyři velitelská střediska využívaná Hamásem. Nasadila za tímto účelem desítky letadel a přes šestnáct tun munice. Podle deníku The New York Times (NYT) jeden z úderů zničil ministerstvo vnitra Pásma Gazy.

Agentura Reuters prakticky současně s oznámením náletů napsala, že jí svědek hlásil výbuchy v centrální části pásma a ve městě Gaza. Izraelská armáda uvedla, že nasadila desítky letadel a spotřebovala přes šestnáct tun munice. Cílem útoku bylo zničit zařízení Hamásu, který Pásmo Gazy kontroluje. Izraelská armáda tvrdí, že bombardování zasáhlo dvacítku objektů Hamásu. 

Nálety na výškové budovy

Izraelské nálety zničily tři výškové budovy v Pásmu Gazy, uvedli novináři agentury AFP, kteří viděli, jak se budovy po explozích zřítily. Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že provedly nálety na dvě výškové budovy v pásmu Gazy, které sloužily jako sídlo Hamásu. „Teroristická organizace Hamás záměrně umisťuje svůj vojenský majetek v srdci civilního obyvatelstva v Pásmu Gazy,“ uvedly IDF, které dodaly, že předem varovaly obyvatele budovy a vyzvaly je k evakuaci.

Hamás večer oznámil, že vypálil dalších 150 raket směrem na Tel Aviv, už předtím na izraelské území mířilo na 2,2 tisíce raket. Podle radikálního hnutí je nový raketový útok odvetou za nálet izraelského letectva v Gaze, při němž byly zničeny i výškové obytné budovy. Úřady podle listu Haarec hlásí po raketovém útoku na Tel Aviv sedm zraněných.

Přerušení dodávek elektřiny

V prohlášení se dále uvádí, že IDF nyní v Gaze provádějí letecké údery a později budou pokračovat „těžkými pozemními prostředky“. Izraelský ministr energetiky Jisrael Kac navíc oznámil, že Izrael přeruší dodávky elektřiny do Gazy.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že izraelské nálety v Pásmu Gazy zabily 232 lidí a zranily nejméně 1697 dalších. Podle palestinské samosprávy se terčem Izraelců stala i nemocnice na severu oblasti. Na jihu ve městě Chán Júnis při útoku na zdravotnické zařízení zahynul zdravotník a řidič sanitky, uvedla humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) na sociální síti X. Údery podle ní také zranily několik lidí a poškodily kyslíkovou stanici.

Agentura AFP informovala, že stovky lidí se předtím vydaly na útěk ze svých domů na severovýchodě Pásma Gazy směrem hlouběji do oblasti ležící mezi Izraelem a Egyptem.

Útok sjednotil politiky, odpůrci justiční reformy odvolali protest

Dramatické události sjednotily izraelskou politickou scénu, lídři opozičních stran v parlamentu ve společném prohlášení vyjádřili podporu armádě a vyzvali mezinárodní společenství, aby odsoudilo palestinský „terorismus“. „V takovýchto dnech v Izraeli není žádná opozice a koalice,“ uvedli zástupci čtyř stran.

„Ministr obrany vyhlásil v osmdesátikilometrové zóně okolo Pásma Gazy výjimečný stav. Zároveň protestující proti soudní reformě, kteří odmítali nástup do rezervní služby, oznámili, že tento svůj protest ukončují,“ doplnil Borek. Kritici premiéra Netanjahua, který svolává nejvýše postavené bezpečnostní činitele, podle médií zrušili nové kolo protestů proti justiční reformě plánované na sobotní večer.

Nabídka vlády národní jednoty

Netanjahu navrhl opoziční straně Ješ atid expremiéra Jaira Lapida a Straně národní jednoty exministra obrany Bennyho Gantze, aby s ním utvořili vládu národní jednoty, informoval list The Times of Israel. Nabídku Netanjahu učinil během sobotní schůzky s Lapidem a Gantzem a uvedl, že taková vláda by měla stejný formát jako vláda Leviho Eškola, do níž vstoupil tehdejší opoziční lídr Menachem Begin před šestidenní válkou v roce 1967. Izrael zažil již tři vlády národní jednoty.

Gantz uvedl, že zvažuje vstup do takové vlády na dobu trvání války, ale že trvá na tom, aby se vláda „zabývala bezpečnostními výzvami sama“ a způsobem, který by jeho straně umožnil „věcné partnerství a vliv na rozhodování na příslušných fórech“. Netanjahuovi také vzkázal, že bez ohledu na to, jak to dopadne, získá současná vláda plnou podporu „pro jakoukoli odpovědnou a rozhodnou bezpečnostní akci“.

Lapid večer prohlásil, že by se připojil k „redukované, profesionální a mimořádné vládě“, ale tvrdil, že by nebylo možné zvládnout válku s „extrémním a nefunkčním složením současného kabinetu“. Podle listu tak v podstatě vyzval premiéra, aby z vlády odstranil krajně pravicové strany Náboženský sionismus a Židovská síla (Ocma Jehudit), aby mohl do koalice přivést svou stranu Ješ Atid.

Hamás vyzval izraelské Araby a Libanon k boji

Vůdce ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Díf, podle nějž skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli, vyzval všechny Palestince, jakož i ozbrojence v sousedním Libanonu, aby se do bojů zapojili, informovaly agentury Reuters a AP. „Tohle je den největší bitvy, která ukončí poslední okupaci na zemi,“ uvedl Díf, který veřejně vystupuje jen zřídka. Na Izrael podle něj ráno mířilo pět tisíc raket.

Díf podle AP o událostech hovořil jako o „operaci bouře al-Aksá“, což je odkaz na název mešity na chrámové hoře v Jeruzalémě. Útok je podle něj odvetou za izraelské „znesvěcování“ mešity. „Rozhodli jsme se, že co je moc, to je příliš,“ uvedl muž, který přežil několik izraelských pokusů o atentát.

Podle listu The Times of Israel vyzval izraelské Araby, aby se chopili zbraní, a vybídl k bojům také Araby na izraelských hranicích. V Libanonu, který leží severně od Izraele, operuje šíitská militantní skupina Hizballáh, která s Izraelem v roce 2006 svedla válku. Izraelský ministr obrany Joav Galant nedávno uvedl, že Írán v Libanonu buduje letiště, z něhož chce útočit na Izraelce.

Abbás mluví o právu na obranu, Hizballáh „situaci sleduje“

Palestinský lid má právo bránit se „teroru osadníků a okupačních vojáků“, prohlásil prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás. Podle agentury Reuters to řekl na mimořádném setkání s řadou klíčových představitelů palestinské autonomie v Ramalláhu.

Hnutí Hizballáh vydalo prohlášení, podle něhož pečlivě sleduje situaci v Gaze a je v „přímém kontaktu s vedením palestinského odporu“. Podle Hizballáhu je útok „rozhodnou odpovědí na pokračující izraelskou okupaci a vzkazem těm, kdo chtějí normalizovat vztahy s Izraelem“.

Teroristická skupina Islámský džihád přišla s prohlášením, že její bojovníci se ofenzivy účastní. Skupina působí na Západním břehu Jordánu, který Izraelci okupují a který je často dějištěm ozbrojených střetů.

Írán podporuje palestinský útok na Izrael, řekl podle tamních médií poradce nejvyššího duchovního vůdce země Chameneího, uvádí Reuters.

Češi v Izraeli by měli být v pořádku

Čeští turisté, kteří se v tuto chvíli nacházejí v Izraeli, jsou podle dostupných informací v bezpečí, oznámil večer ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na sociální síti X. Celkem jich je několik set. Podle informací resortu jsou v bezpečí i ti, kteří jsou v této zemi po vlastní ose. Do databáze Drozd pro případnou pomoc českým občanům v zahraničí se k večeru registrovalo 167 Čechů.

Lipavský zopakoval doporučení svého úřadu, že Češi v Izraeli by neměli opouštět svá obydlí a měli by dbát pokynů místních bezpečnostních složek. „Průběžně komunikujeme s asociacemi cestovních kanceláří,“ podotkl ministr. Zároveň poděkoval kolegům na ministerstvu a velvyslanectví v Tel Avivu za jejich nasazení.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež už odpoledne uvedl, že všech zhruba dvě stě Čechů, kteří jsou nyní v Izraeli s cestovní kanceláří, je v pořádku. S cestovními kancelářemi jsou turisté na poznávacích zájezdech, takže mají blízký kontakt s jejich delegáty, kteří je informují o situaci. Každá cestovní kancelář nyní podle něj s klienty řeší individuálně, co bude dál.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake už během dne sdělil, že česká ambasáda vyzvala Čechy v Izraeli, ať dbají instrukcí úřadů a v případě návratu sledují možné rušení letů. Letiště Václava Havla v Praze podle jeho mluvčí však zatím žádné zrušené lety neeviduje.

Později byl nicméně na neděli odpoledne odložen let, který měl v sobotu ve 23:45 odstartovat z Prahy do Tel Avivu.

Útoky Hamásu odsoudili čeští i zahraniční politici. Plánované společné jednání české a izraelské vlády se v pondělí v Praze kvůli situaci v Izraeli neuskuteční, sdělil mluvčí českého kabinetu Václav Smolka.