Italové zatkli dva Afghánce, plánovat měli útoky v Římě, Paříži i Londýně

Policie zadržela v jihoitalském Bari dvojici Afghánců, které podezřívá z přípravy teroristických útoků v Itálii, Francii a Británii. Zadržení mají údajně vazby na teroristické sítě v Belgii a Francii. Po třech dalších osobách úřady stále pátrají. S odvoláním na vyšetřovatele o tom informoval list La Repubblica.

Zadrženými jsou třiadvacetiletý Hakim Nasiri a devětadvacetiletý Gulistan Ahmadzai. Oba žili v Itálii a měli humanitární status. Nasiriho již obvinili z terorismu, Ahmadzaie z napomáhání ilegální imigraci.

Podle policie tvořila dvojice buňku napojenou na radikály z Islámského státu (IS), al-Káidy a další bojovníky. U dvou hledaných Afghánců se předpokládá, že se vrátili do Afghánistánu, jeden podezřelý by se měl nacházet v oblasti Milána, uvádí italská média.

Fotografie a videa, které byly v mobilních telefonech Afghánců, naznačují, že cílem atentátů měl být Řím, Paříž a Londýn, kde zřejmě chtěli útočit v hotelu a restauraci. V italské metropoli to bylo proslulé Koloseum.

Na některých snímcích zveřejněných policií je Nasiri pózující se zbraní v obchodě či skladu. Na dalších fotografiích se objevuje třeba slavná mešita v Mekce v modrém odstínu, který je spojován s islámským rájem a oddaností. Eiffelova věž byla fialová, což je barva smrti a boje, sdělili vyšetřovatelé v Bari.

Na další fotografii je Nasiri vedle primátora Bari během pro-uprchlického pochodu, který se odehrál desátého září 2015. Dvojice si natáčela také místní obchodní středisko, přístav a letiště.

Policie uvedla, že mobily obsahovaly i nahrávky týkající se podezřelých islamistů držených na americkém Guantánamu na Kubě. „Teroristická buňka šířila na internetu násilnou ideologii svaté války a informace o bojové technice včetně operativních návodů a návodů na výrobu výbušnin,“ sdělili vyšetřovatelé.

Italové na jaře zadrželi už několik podezřelých radikálů

Italská policie na konci dubna zatkla na severu země čtyři lidi, kteří se údajně plánovali připojit k bojovníkům IS. Byl mezi nimi i Maročan, kterého prý islamisté pověřili spácháním teroristického útoku v Itálii, nejspíše v Římě. Obětí se měli stát poutníci směřující do města v rámci Svatého roku vyhlášeného papežem Františkem.

Koncem března zatkli Italové čtyřicetiletého Alžířana podezřelého z padělání dokumentů pro islámské radikály. Belgické úřady na něj vydaly mezinárodní zatykač, jelikož zřejmě spolupracoval i s útočníky z Bruselu a Paříže.