Itálie zatkla muže, který měl falšovat dokumenty pro atentátníky z Bruselu a Paříže

Italská policie zatkla muže, který měl teroristům falšovat doklady (zdroj: ČT24)

Italská policie zatkla muže podezřelého z padělání dokumentů pro islámské radikály. Čtyřicetiletý Alžířan, na kterého belgické úřady vydaly mezinárodní zatykač, zřejmě spolupracoval i s útočníky z Bruselu a Paříže. Jeho jméno a fotografii našli podle médií policisté při jedné z loňských protiteroristických razií. Belgická policie vedle toho provedla dalších 13 razií a prokuratura obvinila už druhého muže z členství v teroristické organizaci.

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.

Muže zatkla italská protiteroristická policie DIGOS v malém městě na jihu země. Podle médií belgické úřady vydaly na muže evropský zatykač kvůli výrobě a obstarávání falešných dokumentů používaných nelegálními migranty. Italská policie již informovala své belgické protějšky a muž by mohl být vydán do Belgie v příštích dnech, napsala agentura Reuters.

Falešné pasy a další dokumenty členů teroristických buněk ztěžují vyšetřovatelům jejich práci. Využívají je například i mladí Belgičané, kteří se vracejí z bojů v Sýrii.

Další razie a devět zadržených

Belgická policie provedla v neděli dalších 13 razií, většinou v oblasti bruselského regionu. Dva domy policisté prohledali také ve vlámských městech Mechelen a Duffel mezi Bruselem a Antverpami. Zadrželi přitom devět lidí, přičemž pět z nich po výslechu propustili. U zbylých čtyř rozhodne soud o případném uvalení vazby. Prokurátor neuvedl, zda razie souvisely přímo s bruselskými atentáty. Řekl pouze, že osoby policie vyslýchala v souvislosti s terorismem.

Bruselská prokuratura v neděli rovněž obvinila dalšího muže z členství v teroristické organizaci. Jde o Abderahmana Amerouda, který byl zadržen v pátek poté, co ho policie postřelila na tramvajové zastávce v bruselské čtvrti Schaarbeek. Obvinění souvisejí s razií proti radikálům ve Francii, kde místní úřady oznámily, že zmařily plány na teroristický útok. Muže podezřelého z přípravy atentátu ve Francii v neděli zadrželi také v Nizozemsku.

Muž zadržený v Schaarbeeku
Zdroj: Reuters/Sudpresse

Páteční zásah se odehrál v okolí bruselského náměstí Place Meiser. Na místě byli těžce ozbrojení a maskovaní příslušníci bezpečnostních složek i vojenská vozidla. Celá akce souvisela jak s úterními bruselskými atentáty, tak i se čtvrtečním zatčením muže na pařížském severním předměstí Argenteuil, kterého úřady podezřívají z přípravy teroristického útoku. V jeho bytě se našlo menší množství výbušnin.

Podle německého deníku Die Welt policisté v přímé souvislosti s útoky v Bruselu a v Paříži stále pátrají po přinejmenším osmi podezřelých, kteří se zdržují v Evropě či v Sýrii. Většinou jde prý o francouzské nebo belgické státní příslušníky. Všichni byli podle zdrojů listu v kontaktu buď se strůjcem loňských listopadových atentátů v Paříži Abdelhamidem Abaaoudem nebo s nedávno zadrženým Salahem Abdeslamem.

V Belgii už je i FBI

Do hledání pachatelů teroristických útoků v Bruselu se nově zapojily i Spojené státy, podle posledních informací se ukázalo, že mezi oběťmi byli i jejich občané – mladý manželský pár Justin a Stephanie Shultsovi žil v Bruselu od roku 2014.

„Dnes jsme se dozvěděli, že zbabělci vzali život mému bratrovi jen několik týdnů po jeho 30. narozeninách,“ uvedl podle agentury AFP bratr muže. Firma na výrobu filtrů Clarcor, pro kterou Justin pracoval, v prohlášení upřesnila, že pár byl na bruselském letišti vyprovodit matku manželky.

Tým agentů FBI je přímo v Belgii, aby podpořil tamní vyšetřování. Posílili jsme spolupráci našich zpravodajských služeb.
Barack Obama

Při úterních teroristických útocích na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek zahynulo 28 lidí a tří atentátníci. Totožnost se podle sobotního sdělení krizového centra zatím podařilo zjistit u 24 obětí. Mezi zabitými jsou podle různých zdrojů lidé z Belgie, Nizozemska, Británie, Německa, Francie, USA, Číny a Švédska.

Belgická prokuratura v sobotu obvinila z terorismu Faycala Cheffoua, který se v úterý pohyboval s dvojicí sebevražedných atentátníků po bruselském letišti. Policie ho zatkla během jedné z razií o dva dny později.

Cheffou byl zatčený už loni v létě, a to po upozornění ze strany humanitární organizace, která uvedla, že se snažil verbovat migranty do džihádistických buněk.

Vyšetřování pokračuje

Obviněním Cheffoua, zatčením Alžířana v Itálii a dalšími raziemi ale vyšetřování rozhodně nekončí. I proto úřady zrušily nedělní pochod proti strachu. Není totiž v jejich silách zajistit jeho účastníkům bezpečnost. „Je to přirozené, protože hlavní prioritou je bezpečí všech občanů. Myslím, že s pochodem ještě počkáme. Belgičané musí držet spolu, aby mohli udělat krok vpřed, k novému normálnímu životu,“ uvedl organizátor pochodu Emmanuel Foulon.

I přes toto varování se v neděli sešly na náměstí v centru Bruselu stovky lidí. Poklidné shromáždění k uctění obětí atentátů ale narušili extremisté.