Krajní pravice se vydala do ulic Bruselu, policie proti demonstrantům použila vodní děla

Policie použila v Bruselu vodní děla k rozehnání krajně pravicových demonstrantů, kteří narušili poklidnou pietu. Lidé se i přes zákaz shromažďování vydali do ulic, aby zavzpomínali na oběti úterních útoků a protestovali proti terorismu. Policie také uskutečnila dalších třináct razií, při nichž zadržela devět osob – pět z nich po výslechu propustila. Při atentátech, za kterými stáli islámští radikálové, zemřelo 31 lidí včetně tří pachatelů.

Na náměstí Place de la Bourse v centru Bruselu se i přes sobotní varování sešly stovky lidí. Pietní akci vzápětí narušilo asi 450 extremistů, informoval belgický list La Libre.

Radikálové vykřikovali hesla jako „Belgičtí chuligáni. My jsme tu doma.“ Řada z nich měla zakryté obličeje. Podle agentury Belga přišli od nádraží Gare du Nord a značná část z nich byla zjevně pod vlivem alkoholu.



Policisté proti nim použili vodní děla poté, co skupina slovně napadla muslimky v davu a dělala nacistická gesta. Po chvíli se jim podařilo výtržníky od zbytku shromážděných lidí oddělit kordonem. Podle agentury AFP policie přinejmenším desítku z výtržníků zadržela.

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.

Pochod proti strachu proběhne až za pár týdnů

Narušení pietního shromáždění ostře odsoudil belgický premiér Charles Michel i starosta Bruselu Yvan Mayeur.

Belgický ministr vnitra Jan Jambon a Mayeur v sobotu vyzvali občany, aby se vzdali účasti na manifestacích a umožnili tak policii, aby se mohla plně věnovat vyšetřování teroristických útoků z bruselského letiště Zaventem a stanice metra Maalbeek. Organizátoři největší ohlášené akce, Pochodu proti strachu, vzápětí svou akci „o několik týdnů“ odložili. 

Události: Bruselská policie musela rozhánět neonacisty (zdroj: ČT24)

Radikál pohrozil Belgii novými atentáty

Belgie o Velikonoční neděli dostala nové varování. Belgický islamistický radikál Hišam Šaíb na videonahrávce slibuje Bruselu další útoky. „Nic jste se nenaučili z lekcí, které jsme vám uštědřili v Paříži,“ konstatuje terorista.

Pravost videa nebylo podle agentury Reuters možné nezávisle ověřit. Islámský stát se přihlásil k úterním atentátům v Bruselu i k listopadovým teroristickým útokům v Paříži se 130 mrtvými.