Vyšetřovatelé našli DNA útočníka z Bruselu u pařížského klubu Bataclan

Belgická policie zadržela během razie na bruselském předměstí Schaarbeek jednoho muže. Pyrotechnici během zásahu provedli tři řízené exploze. Akce údajně souvisí se čtvrtečním zatčením muže ve Francii, který je podezřelý z plánování dalšího atentátu v Paříži i s úterními útoky v Bruselu. Během pátku zadržela belgická policie také muže zachyceného bezpečnostními kamerami vedle Khalida El Bakraouiho, sebevražedného atentátníka z metra. Belgická prokuratura potvrdila, že útoku na letišti se účastnil i Najim Laachraoui. Jeho DNA vyšetřovatelé nalezli u pařížského hudebního klubu Bataclan po loňských útocích.

Podle belgické stanice RTBF byla při zásahu v Schaarbeeku zraněna a zadržena jedna osoba. Místní policie uvedla, že zásah souvisel s bruselskými atentáty i přípravou dalšího útoku ve Francii.

Muž zadržený v Schaarbeeku
Zdroj: Reuters/Sudpresse

Celé okolí náměstí Place Meiser, kde se zásah odehrál, bylo neprodyšně uzavřeno. Na místě zasahovali i pyrotechnici, kteří provedli tři řízené exploze. Podle belgické stanice RTBF měl u sebe zadržený muž zavazadlo s výbušninou.

Premiér Charles Michel se kvůli akci nezúčastnil ceremonie na letišti Zaventem, na níž měl spolu s ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym uctít památku obětí úterních atentátů. Útoky na bruselském letišti a v metru nepřežilo 31 lidí, kolem tří set bylo zraněno.

Několik domovních prohlídek provedla policie v Schaarbeeku už ve čtvrtek. Před týdnem zde zadržela i dlouho hledaného Salaha Abdeslama, kterého podezřívá z přímého zapojení do loňských listopadových teroristických útoků v Paříži. Spolu s ním zadržela i dalšího islamistu Aminea Choukriho.

Razie v Schaarbeeku
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Podle listu De Standaard policie během zásahu provedeného už v noci ze čtvrtka na pátek zatkla muže zachyceného bezpečnostními kamerami vedle Khalida El Bakraouiho, sebevražedného atentátníka, který aktivoval bombu v bruselském metru. Prokuratura ale tuto informaci zatím nepotvrdila. De Standaard rovněž napsal, že muž, jehož jméno neuvádí, byl zadržen poté, co ho jeden policista poznal podle záběrů pořízených bezpečnostními kamerami.

Najim Laachraoui (vlevo) a Mohamed Abrini (vpravo)
Zdroj: ČT24

Prokuratura potvrdila dřívější informace médií, že útok na letišti kromě Brahima El Bakraouiho spáchal i Najim Laachraoui. Jeho DNA byla nalezena také na sebevražedné vestě objevené u pařížského hudebního klubu Bataclan, kde teroristé zabili 90 lidí. Stopy Laachraouiho DNA byly i na bombě, která explodovala u stadionu Stade de France.

Nejasná tak zůstává totožnost pouze třetího muže, který oba atentátníky na bruselském letišti doprovázel a později uprchl, aniž by odpálil bombu.

Během čtvrtečního večera bylo v Belgii zadrženo šest lidí, tři z nich už prokuratura propustila. Tři další ale zůstávají nadále ve vazbě, a to kvůli napojení na Francouze zadrženého ve čtvrtek večer na pařížském předměstí Argenteuil.

Planý poplach ve stanici metra

Během bezpečnostních prohlídek ve stanici metra Arts-loi, která přímo sousedí se stanicí Maalbeek, odmítl jeden z cestujících policii ukázat obsah svého kabátu. Z preventivních důvodů proto byla stanice okamžitě evakuována a muž byl krátce zadržen. Žádné výbušniny ani nebezpečné předměty se u něj ale podle deníku Le Soir nenašly.

Stanice Arts-loi se nachází na okraji takzvané evropské čtvrti, v níž sídlí mimo jiné Evropská komise, Evropský parlament či Evropská rada. Nedaleko ní je i belgický královský palác.

Příprava dalšího atentátu ve Francii byla v „pokročilém stádiu“

Policie na místě zásahu v Argenteuil
Zdroj: Reuters/Gonzalo Fuentes

Ve čtvrtek večer zadržela francouzská policie v bytě na pařížském předměstí Argenteuil 34letého Redu Kriketa. „Podle policejních informací se tento muž vrátil koncem minulého roku ze Sýrie. Byl nějakou dobu sledován a už dříve odsouzen,“ uvedl zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve sdělil, že muž je podezřelý z přípravy dalšího atentátu v Paříži. Příprava útoku byla podle něj v „pokročilém stadiu“. 

Při následné domovní prohlídce policie u Kriketa objevila podle deníku Le Monde mimo jiné pět kalašnikovů, samonabíjecí pušku, sedm krátkých střelných zbraní a menší množství triaceton triperoxidu (TATP), tedy výbušné látky, kterou teroristé použili i při výrobě trhavin pro teroristické útoky v Paříži a Bruselu.

„Zatím se neví, jestli byl s někým ve spojení ani kde přesně chtěl útočit. Ale ten arzenál zbraní, který měl k dispozici, svědčí o tom, že k útoku mělo dojít ve velmi krátké době,“ dodal Šmíd.

Reda Kriket byl spolu s dalšími 28 osobami, včetně Abdelhamida Abaaouda (předpokládaným organizátorem listopadových útoků v Paříži), loni 29. července odsouzen v nepřítomnosti k desetiletému vězení. Šlo o proces s velkou skupinou džihádistů vedenou Khalidem Zerkanim.

V místě zatčení pokračovaly razie i v pátečních ranních hodinách, účastnili se jich také pyrotechnici, kteří v bytě odpálili dvě nalezené nálože. U třídy Général Delambre evakuovala policie více bytů a zablokovala ulice v okruhu asi 200 metrů. 

Spiegel: Dva muži byli zatčeni i v Německu

Podle informací serveru Spiegel Online se po atentátech v Bruselu zatýkalo i v Německu.

Víme, že existují další sítě. I přestože se nám daří tu, která provedla útoky v Paříži a Bruselu likvidovat, zatýkat její členy, hrozba neustále trvá.
Francois Hollande

Jeden muž byl zadržen ve středu večer v oblasti města Giessen severně od Frankfurtu nad Mohanem. Ve svém telefonu měl mít dvě SMS zprávy pocházející ze dne bruselských útoků. Jedna zmiňovala jméno Khalida El Bakrauouiho, sebevražedného atentátníka ze stanice Maalbeek. Druhá obsahovala jen slovo „fin“ (ve francouzštině „konec“) a přišla tři minuty před explozí v metru.

Podle informací televizní stanice ARD se jedná o 28letého Maročana, kterého zastavila policejní hlídka při rutinní kontrole dokladů. Policisté zjistili, že jde o osobu, která má zákaz vstupu do schengenského prostoru volného pohybu a která je trestně stíhaná v Itálii a v Německu.

Ve čtvrtek odpoledne mělo speciální komando zadržet u Düsseldorfu jistého Samira E., bezpečnostním složkám známého salafistu. Podle informací Spieglu měl být v létě 2015 stejně jako bruselský atentátník El Bakraoui zachycen na turecko-syrských hranicích. Podle Turků se oba muži chtěli, popřípadně dokonce i zapojili do bojů v Sýrii v řadách Islámského státu. Do Amsterdamu, odkud se vydali dál do Turecka, měli letět stejným letadlem.

Německé ministerstvo vnitra se k informacím nevyjádřilo.