Příbuzní jednoho z pařížských atentátníků jsou ve vazbě

Po pátečních útocích teroristů v Paříži zemřelo 129 lidí, další desítky jsou v kritickém stavu. Policejní síly jsou kvůli možným dalším hrozbám nebo pátrání po případných komplicích v pohotovosti. Policisté v sobotu večer  zasahovali v domě člena rodiny jednoho z mrtvých útočníků. Podle agentury AFP jsou ve vazbě otec a bratr jednoho z atentátníků. Policie večer prohledala také pařížský Hotel Pullman, šlo však o falešný poplach.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Francouzský prezident Francois Hollande vyhlásil v zemi výjimečný stav a úřady zpřísnily bezpečnostní opatření. V Paříži jsou až do čtvrtka zakázány demonstrace. Neotevřely se školy, muzea, Disneyland či sportoviště, soutěže a utkání byly zrušeny. 

Francouzská prokuratura zatím potvrdila 129 mrtvých po teroristických útocích, 352 osob bylo zraněno, přičemž 99 lidí je v kritickém stavu. Bilance je „bohužel předběžná“, vyvíjí se, konstatoval pařížský prokurátor Francois Molins. Mezi oběťmi jsou i dva rumunští občané, nejméně dva Belgičané, Švéd a Brit. Dva lidé měli být mexické národnosti. Zraněno bylo i několik Američanů – jedna žena je po smrti. Češi mezi oběťmi nejsou. Během noci zemřelo údajně sedm útočníků, šest se samo odpálilo.

„Atentáty v Paříží spáchal Islámský stát,“ prohlásil v sobotu dopoledne francouzský prezident Francois Hollande. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve pak oznámil, že francouzská samospráva bude mít v případě nutnosti právo vyhlásit v určitém místě zákaz vycházení.

Útoky proběhly na sedmi místech. Nejvíce obětí si vyžádal útok v koncertní síni Bataclan, kde koncertovala kalifornská kapela Eagles of Death Metal. „Několik ozbrojených mužů přišlo dovnitř, bez masek a s něčím jako kalašnikovy začali slepě pálit do davu,“ popsal situaci jeden z novinářů, který byl v době útoku na koncertě.

Místa útoků v Paříži
Zdroj: ČT24

Teroristé večer zablokovali východy, aby se nikdo nedostal ven. Útočníci zřejmě vystoupali na balkon a začali střílet do davu. Ozbrojené složky měly rychle patrně jasno v tom, že cílem teroristů je pouze dál zabíjet, a proto po nezbytné přípravě vtrhly co nejrychleji dovnitř.

Zasahujícímu policejnímu komandu, které přišlo o čtyři muže, se podařilo zabít jednoho pachatele. Zbývající tři se na místě vyhodili do povětří výbušninami, kterými byli opásáni.

Místo je zhruba 200 metrů od redakce Charlie Hebdo, kde stříleli islamisté v lednu tohoto roku. Není zřejmé, že by měly útoky souvislost s oznámením o možné smrti Džihádisty Johna.

Francouzského prezidenta Francoise Hollanda musela evakuovat ochranka ze stadionu Stade de France, kde se právě konal přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem. Panika zavládla i mezi přítomnými fanoušky kvůli ozvěnám celkem tří výbuchů u vstupních bran.

Dalších téměř dvacet lidí teroristé zabili na třídě Charonne, kde pachatelé stříleli v dlouhých dávkách na lidi sedící v předzahrádce jedné kavárny a japonské restaurace. V ulici Bichat bylo zastřeleno víc než deset osob; několik lidí bylo zabito a zraněno na avenue de la République a na bulváru Beaumarchais.

Město v noci uzavřelo několik linek metra a vyzvalo obyvatele, aby až do odvolání nevycházeli z domů. V celé Francii bylo také nařízeno zpřísnění kontrol u hraničních přechodů. Do akce přímo v Paříži se zapojilo přes patnáct set vojáků.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová řekla, že česká diplomacie nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

Ozvěna výbuchu během utkání na Stade de France:

Zděšení nad útoky a solidaritu s francouzským lidem vyjádřila řada světových státníků. Americký prezident Barack Obama je označil za ohavný pokus o terorizování nevinných civilistů. Zděšení a solidaritu s francouzským lidem vyjádřili také britský premiér David Cameron, německá kancléřka Angela Merkelová či generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Český premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil soustrast pozůstalým obětí. Více o ohlasech v článku ZDE.

Zasedání krizového štábu:

Útoky nastaly v době, kdy Francie zavádí zvýšená bezpečnostní opatření v souvislosti s blížící se mezinárodní konferencí o globálním oteplování, která začíná za dva týdny.