Policie prý Abdeslama mezi zatčením a útoky v Bruselu vyslechla jen jednou

Horizont ČT24: Pátrání po komplicích bruselských útočníků (zdroj: ČT24)

Podle bruselského serveru Politico.eu vyslechli vyšetřovatelé Salaha Abdeslama před bruselskými útoky pouze jednou. Podle serveru odvolávajícího se na Abdeslamova právníka a další dva zdroje blízké vyšetřování se policisté Abdeslama neptali na přípravu dalších útoků. Hodinový výslech se prý zaměřil jen na okolnosti útoků v Paříži z loňského listopadu.

Salah Abdeslam byl zatčen minulý týden v pátek, k útokům v Bruselu došlo v úterý. Během té doby ho podle Politico.eu stihli vyšetřovatelé vyslechnout jen jednou. Další výslechy měla znemožnit Abdeslamova únava po operaci nohy, kterou si zranil během zatčení.

Podle informací belgické televize VRT se měl útoků v Bruselu Abdeslam sám účastnit a měly se odehrát podle scénáře z Paříže - část skupiny měla spáchat sebevražedné útoky, druhá střílet v ulicích kalašnikovy.

Abdeslamovo zadržení prý ale plány islamistů zhatilo. Zpravodajský server CBS dodal, že se měly útoky původně odehrát na Velikonoční pondělí, události kolem Abdeslama ale akci patrně uspíšily.

Abdeslam chce být vydán do Francie

Podle svého právníka Svena Maryho chce být Abdeslam co nejdříve vydán z Belgie. „Salah Abdeslam mě požádal, abych vás informoval o tom, že si přeje odjet do Francie co nejdříve,“ uvedl Mary v rozhovoru s televizí BFM TV.  Abdeslamova ohlášená spolupráce je zvratem ve vydávacím řízení. V neděli totiž agentura AFP oznámila, že Mary zahájil justiční bitvu, aby předání do rukou francouzské justice zabránil.

Vydávací procedura trvá nejdéle 60 dní ode dne zatčení, případně 90 dní, pokud se obviněný bude proti rozhodnutí o vydání odvolávat. V rychlé vydání doufá také Paříž. Příští týden ve čtvrtek je Abdeslam předvolaný před soud, aby se vyjádřil k evropskému zatykači, který na něj Francie vydala.

Policejní akce, při které byl zadržen Salah Abdeslam
Zdroj: Reuters

Mary si vyžádal více času na případ

Bruselský soud měl během čtvrtka rozhodnout o prodloužení vazby šestadvacetiletého Abdeslama. O prodloužení ale rozhodne až 7. dubna. Odložení si vyžádal Mary, který chce na případ více času. Čekalo se, že soudce schválí prodloužení vazby o měsíc, jak navrhovala prokuratura.

Abdeslam, který je zadržován ve věznici v severobelgickém městě Bruggy, přijel k soudu ráno. Krátce poté dorazil také federální prokurátor Fréderic Van Leeuw a Abdeslamův právník Sven Mary. Budova soudu byla ostře střežena, situaci ze vzduchu sledovala helikoptéra.

Vlevo právník Salaha Abdeslama Sven Mary
Zdroj: Dirk Waem/ČTK/ZUMA

Abdeslamův právní zástupce Mary tvrdí, že po úterních útocích v Bruselu čelí ze strany veřejnosti nevraživosti. Jistý člověk ho prý i napadl, takže se musel bránit, uvedl deník Le Soir. Mary rovněž prohlásil, že dostal stovky e-mailů s nadávkami a výhrůžkami za to, že Abdeslama zastupuje. „Musel jsem uzavřít svou kancelář, abych zajistil bezpečnost svých spolupracovníků,“ citoval list Maryho. Ten zatím policejní ochranu odmítá.

Abdeslam se podle francouzských vyšetřovatelů, kteří žádají o jeho vydání do Francie, v Paříži loni v listopadu podílel na atentátech, při kterých zahynulo 130 lidí.

Nezodpovězených otázek kolem bruselských útoků neubývá (zdroj: ČT24)