Zatčený terorista z bruselského letiště loni verboval uprchlíky k džihádistům

Události: Policie zatkla muže doprovázejícího teroristy na letišti (zdroj: ČT24)

Muž, který byl bezpečnostními kamerami zachycen krátce před úterním útokem na bruselském letišti ve společnosti dvou sebevražedných atentátníků, byl podle belgických médií identifikován jako Faycal Cheffou. Federální prokurátor potvrdil, že „Faycal C.“ byl ve čtvrtek zatčen v Bruselu, když projížděl kolem sídla belgické federální policie. Bylo proti němu vzneseno obvinění z podílu na teroristických vraždách a dalších zločinech. Už loni v létě byl Cheffou zatčen kvůli verbování uprchlíků do džihádistických buněk.

Belgický deník Le Soir uvedl, že dopadený Faycal Cheffou je novinářem na volné noze, bojoval proti údajné diskriminaci muslimů. Identifikoval jej taxikář, který vezl trojici teroristů v úterý na letiště.

Během prohlídky Cheffouova bytu policie nenašla žádné zbraně ani výbušniny. S vyšetřovateli nespolupracuje.

Cheffou byl zatčený už loni v létě po upozornění humanitárních organizací, že se pokouší mezi uprchlíky v bruselských parcích verbovat do džihádistických buněk. Už tehdy byl podle bruselského starosty považován za nebezpečného. 

Faycal Cheffou ve společnosti atentátníků na bruselském letišti
Zdroj: Belgická policie

Cheffoua (ve světlém kabátu a klobouku) zachytily kamery v doprovodu Brahima El Bakraouiho a Najima Laachraouiho, kteří se v letištní hale vyhodili do povětří.

Najim Laachraoui (vlevo) a Mohamed Abrini (vpravo)
Zdroj: ČT24

Výbuch na letišti nepřežilo jedenáct lidí, při útoku v metru o hodinu později zemřelo 20 osob. Více než tři sta lidí bylo zraněno. V nemocnicích zůstává přes 120 osob, z toho 62 z nich leží na jednotkách intenzivní péče a 32 na popáleninových odděleních.

Podle belgického ministerstva zdravotnictví se zatím podařilo identifikovat 24 z 31 mrtvých. Tři mrtví pocházejí z řad útočníků. Mezi oběťmi jsou podle dosavadních informací lidé z Belgie, Nizozemska, Británie, Německa, Francie, Číny a USA. Podle belgických médií zahynul při atentátech například i bývalý belgický velvyslanec v Alžírsku, Kongu, USA a při OSN André Adam. Večer jednu oběť potvrdilo také Švédsko, další švédský občan se od útoků pohřešuje.

Policie identifikovala třetího teroristu z letiště (zdroj: ČT24)

Kromě Cheffoua jsou obviněni z terorismu další dva lidé

Od úterních pumových útoků, ke kterým se přihlásila extremistická organizace Islámský stát, bylo zatčeno nejméně 11 lidí: devět v Belgii a dva v Německu.

Muž zadržený v Schaarbeeku
Zdroj: Reuters/Sudpresse

Belgický prokurátor uvedl, že obvinil z terorismu i dva zadržené v Belgii v rámci vyšetřování jiných případů. Rabah N., kterého bezpečnostní složky zatkly v pátek ve čtvrti Saint-Gilles, se podle něj podílel na přípravě nového atentátu ve Francii, který ve čtvrtek zmařila francouzská policie.

Aboubakara A. zadrženého ve čtvrti Forest obvinil z účasti v teroristické skupině v Belgii. O dalších 24 hodin prokuratura prodloužila vazbu 38letému Alžířanovi Abderahmanovi Ameroudovi, kterého zadrželi policisté při páteční razii v bruselské čtvrti Schaarbeek. „Jde o dobře známou firmu. Ve Francii byl odsouzený na osm let, protože se  podílel na vraždě legendárního afghánského protitalibanského velitele. Džihádisté se tenkrát vydávali za novináře a odpálili bombu v kameře,“ informuje zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

U mužů zadržených v pátek v německých městech Giessen a Düsseldorf se podle spolkového státního zastupitelství nepodařilo zjistit žádnou spojitost s bruselskými atentáty.

Bruselské náměstí Place de la Bourse se stalo centrem piety
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Nedělní Pochod proti strachu byl zrušen

Belgický ministr vnitra Jan Jambon vyzval občany země, aby se v neděli vzdali účasti na manifestaci k uctění památky obětí úterních atentátů v Bruselu. „Chápeme, že všichni chtějí vyjádřit své emoce,“ uvedl Jambon. Policisté se podle něj ale v současnosti potřebují soustředit na jiné úkoly než na dohled nad demonstracemi. K výzvě se připojil i bruselský starosta Yvan Mayeur. Konání pietních akcí plánovaných na neděli nicméně nezakázal.

Největší z akcí měl být Pochod proti strachu od náměstí Place de la Bourse, které se stalo centrem pietních setkání, k nádraží Gare du Nord. Na facebooku se k účasti na něm přihlásilo téměř šest tisíc lidí. Organizátoři krátce po výzvě politiků pochod sami zrušili.

V Charleroi byl zastřelen člen ostrahy jaderného provozu, prokurátor popřel souvislost s terorismem

Belgický titul La Derniere Heure v sobotu rovněž přinesl informaci, že dva dny po útocích v Bruselu byl ve městě Charleroi zastřelen člen ochranky působící v jaderných provozech. pachatelé mu měli ukrást služební kartu. Případ podle listu vyvolal obavy bezpečnostních složek, podle kterých jaderné elektrárny patří v Belgii k možným cílům teroristů. 

Prokurátor v Charleroi ovšem následně prohlásil, že čin s terorismem nesouvisí a že zavražděný o svoji služební kartu nepřišel.

Jaderná elektrárna Tihange
Zdroj: Vincent Kessler/Reuters

Policejní mluvčí agentuře Reuters řekla, že případ nebude komentovat s ohledem na probíhající vyšetřování. Podle listu Le Soir byla oběť jedním ze strážců v jaderném ústavu Fleurus jižně od Bruselu. Muže podle listu někdo zabil, když se procházel se svým psem.

Deník La Derniere Heure už ve čtvrtek napsal, že bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi sledovali ředitele belgického střediska pro výzkum jaderné energetiky (SCK/CEN). Natáčeli ho skrytou kamerou krátce po loňských listopadových teroristických atentátech v Paříži. Hodiny trvající záběry, na kterých je zachycen průřez ředitelovým dnem, nalezli policisté při jedné z razií. 

Zaventem se otevře nejdříve v úterý

Bruselské letiště Zaventem oznámilo, že obnoví leteckou osobní dopravu nejdříve v úterý. Dosud se počítalo s tím, že by letiště mohlo provoz obnovit v pondělí. Při útoku byl vážně poškozen jeden z hlavních terminálů.