Island evakuoval město Grindavík, hrozí erupce nedaleké sopky

Islandské úřady o víkendu preventivně evakuovaly tři tisíce obyvatel města Grindavík na jihozápadě země. Série zemětřesení vyvolala obavy z erupce blízké sopky. Informovala o tom agentura Reuters. Podle fotografií došlo k poškození tamní dopravní infrastruktury a odborníci se obávají, že se pod povrchem nachází velké množství magmatu.

„Domnívám se, že erupci můžeme očekávat zanedlouho, za pár hodin či dní. Pravděpodobnost erupce značně stoupla,“ prohlásil vulkanolog Thorvaldur Thórdarson z Islandské univerzity ve státním rozhlase.

Islandský meteorologický úřad (IMO) vyjádřil obavy, že se pod zemí nachází velké množství magmatu, které by se mohlo dostat na povrch.

V okolí sopky Fagradalsfjall na poloostrově Reykjanes byly v posledních týdnech registrovány tisíce otřesů. Ve čtvrtek úřady kvůli zvýšené seismické aktivitě v oblasti uzavřely geotermální lázně Modrá laguna, které jsou největší turistickou atrakcí země. Od konce října bylo na jihozápadě Islandu zaznamenáno více než 20 tisíc otřesů.

Horizont ČT24: Evakuace na Islandu (zdroj: ČT24)