TÉMA

Magma

Islandská sopka druhým dnem chrlí lávu

Sopka na Islandu chrlí druhým dnem kouř a lávu. Odborníci předpokládají, že vítr odnáší jedovaté plyny pryč od hlavního města Reykjavíku, napsala agentura Reuters. Zatím nejsou hlášena žádná zranění a největší islandské letiště v Keflavíku funguje bez omezení.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 12:45|

Island evakuoval město Grindavík, hrozí erupce nedaleké sopky

Islandské úřady o víkendu preventivně evakuovaly tři tisíce obyvatel města Grindavík na jihozápadě země. Série zemětřesení vyvolala obavy z erupce blízké sopky. Informovala o tom agentura Reuters. Podle fotografií došlo k poškození tamní dopravní infrastruktury a odborníci se obávají, že se pod povrchem nachází velké množství magmatu.
13. 11. 2023|

Sopky před erupcí „šeptají“. Vědci by chtěli nasloucháním lépe předpovídat výbuchy

Dunivé zvuky z útrob vulkánů, které jsou lidským uchem neslyšitelné, by mohly být v budoucnu využívány k předpovídání erupcí. Podle agentury AFP to uvedl mezinárodní tým vědců, který studoval infrazvuky vydávané sopkami, jako je italská Etna.
24. 10. 2022|

Láva v moři nejdřív zabije vše živé, pak ale nastartuje kanárské ekosystémy

Na španělském ostrově La Palma pokračuje erupce sopky, která začala chrlit žhavé magma 19. září. V úterý doteklo k pobřeží. Když se láva dostává do moře, uhyne v důsledku toho u pobřeží mnoho ryb a dalších živých organismů. Z dlouhodobého hlediska ale bude tento jev zřejmě příznivý pro ekosystém, řekl serveru eldiario.es oceánograf Eugenio Fraile.
29. 9. 2021|