Islandská sopka druhým dnem chrlí lávu

Sopka na Islandu chrlí druhým dnem kouř a lávu. Odborníci předpokládají, že vítr odnáší jedovaté plyny pryč od hlavního města Reykjavíku, napsala agentura Reuters. Zatím nejsou hlášena žádná zranění a největší islandské letiště v Keflavíku funguje bez omezení.

Erupce v puklinovém vulkanickém systému na poloostrově Reykjanes je už pátá od loňského prosince. Předchozí erupce na tomto poloostrově skončila po téměř osmi týdnech chrlení roztavené horniny.

Ohnivá podívaná připomněla výzvy, kterým čelí země se 400 tisíci obyvateli. Vědci varují, že erupce by se mohly neustále opakovat po desetiletí, ba dokonce staletí.

Předchozí tamní výbuchy narušily systémy vytápění, uzavřely důležité silnice a zničily několik domů v evakuovaném rybářském městečku Grindavík, do něhož se mezitím vrátila jen malá část obyvatel.

Ve snaze zabránit dalším škodám Islanďané postavili bariéry, které mají zadržet lávu mimo místní infrastrukturu včetně geotermální elektrárny Svartsengi, lázní pod širým nebem Modrá laguna a čtyřtisícového Grindavíku.