Íránské město Šíráz zasáhly devastující záplavy. Počet mrtvých stoupá, voda unášela auta

Nejméně jedenáct lidí zemřelo a další desítky utrpěly zranění při záplavách v jižním Íránu. Informovala o tom íránská televize. Jiná média zmiňují 17 obětí. Podle AFP bojuje se záplavami nebývalých rozměrů 25 z 31 íránských provincií. Ve městě Šíráz proudy vody odnášely automobily.

Záplavy zasáhly v pondělí mimo jiné jihoíránský Šíráz, kam míří při návštěvě země i řada turistů, zejména kvůli památkám v Persepoli, jež se nachází poblíž města. Na záběrech je vidět, jak se z ulic staly řeky a proud odnášel automobily pryč. Turisté byli ve městě během oslav íránského nového roku.

Podle šéfa organizace pro nouzové situace zemřelo 17 lidí a dalších 74 utrpělo zranění, íránská televize mluví o jedenácti obětech. Velká voda zasáhla podle posledních zpráv rovněž město Pol-e dochtar ve středozápadním Íránu, kde musely být uzavřeny silnice a proud strhnul některé mosty.

Armáda v akci

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval Íránce, aby pomáhali ve dvou severních provinciích Golestán a Mázandarán. Do zasažených oblastí byla povolána i armáda. V Golestánu je postiženo až 56 tisíc lidí, další stovky pak v Mázandaránu.

Záplavy jsou hlášeny také z pohraniční oblasti mezi syrským severem obývaným Kurdy a Irákem. Tamní hraniční přechod Semalka byl v pondělí uzavřen, protože dva pontonové mosty přes řeku Tigris se nedají použít. Přechod v minulých dnech využívali zahraniční novináři, kteří směřovali k místu posledního boje proti Islámskému státu v Baghúzu.