Hurikán Delta se přesouvá nad USA. V Mexiku vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení

Hurikán Delta přešel nad mexickým poloostrovem Yucatán a míří k jižnímu pobřeží Spojených států amerických. V okolí mexických letovisek Cancún a Tulum za sebou zanechal vyvrácené stromy a sloupy elektrického vedení, větší škody ale nezpůsobil. Bouře nad Mexickým zálivem zesílila na třetí stupeň z pěti, očekává se, že k pobřeží USA dorazí  během pátku.

V letošní sezoně hurikánů je to už pošesté, co se obyvatelé amerického státu Louisiana připravují na příchod silné bouře. Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) Delta zasáhne většinu státu, varování platí pro oblast od texaského High Islandu po Morgan City v Louisianě.

Lidé na pobřeží už zabezpečili okna svých domů deskami, ulice jsou liduprázdné. Podle agentury AP zatím není jasné, zda si Delta udrží sílu třetího stupně na pětistupňové škále, nebo zeslábne na druhý. I v tom případě by byla stále ničivá, protože vítr může mít rychlost až 180 kilometrů za hodinu.

Jihovýchod Louisiany už v červnu zpustošila tropická bouře Cristobal, hurikán Laura pak v srpnu zabil na jihozápadě třicet lidí. Místní se na bouři připravují zodpovědně. „Můžete mít nový dům i nové auto, ale ne nový život,“ řekl Hilton Stroder z Abbevillu, který obednil dům a chystal se s ženou odjet k synovi, který bydlí dále na východě.

Louisiana se ještě nevzpamatovala ze srpnové Laury

Do poslední chvíle lidé z Louisiany nakupovali potraviny či pohonné hmoty. Guvernér Bel Edwards řekl, že se Delta blíží k oblasti u hranice s Texasem, zasažené v srpnu při hurikánu Laura. „Máme tam lidi, kteří jsou už velmi unavení,“ řekl.

Na některých místech, například v Bell City, se stále vrší do dvoumetrové výšky trosky po Lauře. Lidé se začali bát, že Delta odpad rozvíří a z úlomků se stanou smrtící projektily. Například ve městě Lake Charles jsou po Lauře stále vidět vyvrácené stromy, stržené střechy i ulice plné smetí.

V Mexiku bez větších škod

Voda, která přišla s hurikánem Delta, zaplavila ve středu pobřeží severovýchodního Yucatánu. Mexický poloostrov se potýkal se silným vichrem a prudkým deštěm. Podle guvernérů zasažených států Quintana Roo a Yucatán však hurikán nezpůsobil žádné větší škody a nejsou hlášené žádné ztráty na životech.

Sezona hurikánů nad Atlantikem, která trvá od června do listopadu, je letos obzvlášť aktivní. Nad oceánem se zatím utvořilo 25 bouří. Nyní se pojmenovávají po písmenech řecké alfabety, protože úřady už použily všech 21 jmen, která pro ně určily před začátkem sezony. K tomu musely přistoupit naposledy v roce 2005.

Podle odborníků je častější výskyt tropických bouří, které berou energii z teplých vod, důsledkem změny klimatu.