TÉMA

Cancún

Ekonomika proti přírodě. Tropické lesy na Yucatánu protne železnice

Jedna z nejslavnějších turistických destinací na světě, mexický poloostrov Yucatán, řeší velký problém. Vláda tam plánuje postavit železnici, která propojí pláže na pobřeží s proslulými mayskými památkami. Jenže projekt vede skrz výjimečný ekosystém a ochránci přírody i někteří vědci varují, že přinese víc škody než užitku.
14. 1. 2023|

Archeologové objevili v Mexiku první dochovanou kánoi z doby říše Mayů

Archeologové objevili při vykopávkách v Mexiku přes tisíc let starou kánoi vyrobenou příslušníky mayské civilizace. Dřevěná loď dlouhá asi 1,6 metru se našla poblíž pozůstatků chrámového města Chichén Itzá na poloostrově Yucatán, a právě proto se zachovala prakticky nedotčená. Informovala o tom agentura Reuters.
1. 11. 2021|

Mayové se po staletích dočkali uznání. Mexiko se jim omluvilo za útlak i diskriminaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador se oficiálně omluvil domorodým Mayům za dlouhá staletí útisku, kterému museli čelit od dobytí Mexika Španěly v 16. století. Podle serveru BBC jde o historický okamžik, protože mayská komunita se poprvé dočkala uznání, že evropští dobyvatelé a později i mexická vláda její příslušníky systematicky diskriminovali a vykořisťovali.
4. 5. 2021|

V Mexiku zemřela žena, kterou zaklekla policistka. Záběry incidentu pobouřily veřejnost

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondělí odsoudil policejní zákrok, při kterém v prázdninovém resortu nedaleko Cancúnu zemřela žena ze Salvadoru. Na záběrech byla zachycena, jak jí na krku klečí policistka. Videozáznam zákroku oběhl sociální sítě a pobouřil obyvatele obou středoamerických zemí, informovaly agentury AP a Reuters.
30. 3. 2021|

Bouře Zeta v Karibiku zesílila na hurikán, postupuje k Yucatánu

Tropická bouře Zeta, která míří k mexickému poloostrovu Yucatán, zesílila na hurikán. Provází ji vítr o rychlosti kolem 130 kilometrů v hodině. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Meteorologové očekávají, že Zeta udeří ještě v pondělí na východní pobřeží Yucatánu, známé turistickými letovisky. Ve středu by měla Zeta dorazit na jižní pobřeží Spojených států.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 22:17|

Hurikán Delta se přesouvá nad USA. V Mexiku vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení

Hurikán Delta přešel nad mexickým poloostrovem Yucatán a míří k jižnímu pobřeží Spojených států amerických. V okolí mexických letovisek Cancún a Tulum za sebou zanechal vyvrácené stromy a sloupy elektrického vedení, větší škody ale nezpůsobil. Bouře nad Mexickým zálivem zesílila na třetí stupeň z pěti, očekává se, že k pobřeží USA dorazí  během pátku.
9. 10. 2020|

Archeologové objevili v Mexiku přes tisíc let starý mayský palác

Archeologové objevili na východě Mexika pozůstatky více než tisíc let starého mayského paláce. Na 55 metrů dlouhou a 15 metrů širokou stavbu narazili badatelé na nalezišti Kulubá, jež leží asi sto kilometrů západně od známého letoviska Cancún na poloostrově Yucatán, informovala agentura Reuters.
28. 12. 2019|