Archeologové objevili v Mexiku první dochovanou kánoi z doby říše Mayů

Archeologové objevili při vykopávkách v Mexiku přes tisíc let starou kánoi vyrobenou příslušníky mayské civilizace. Dřevěná loď dlouhá asi 1,6 metru se našla poblíž pozůstatků chrámového města Chichén Itzá na poloostrově Yucatán, a právě proto se zachovala prakticky nedotčená. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle archeologů jde o první nález kompletní lodě z doby mayské říše a podle nich se dá předběžně datovat zhruba do let 830 až 950 našeho letopočtu, kdy byla říše těsně před rozpadem. Další detaily o době vzniku, technologii výroby a použitém dřevě by měla přinést analýza, na níž se budou podílet rovněž odborníci z pařížské univerzity Sorbonna.

Kánoe byla nalezena v zatopeném závrtu krasového původu, tedy v takzvané cenotě. V těchto místech se shromažďuje podzemní sladká voda vytvářející více či méně hlubokou nádrž – mnohdy byla považována za spojnice mezi světem živých a mrtvých. Mexický národní archeologický ústav (INAH) odhadl, že kánoe se používala buď pro přepravu vody z cenoty, nebo pro uchování či převoz obětin.

Archeologové pracují na průzkumech v oblasti nové železniční trati, která má na poloostrově Yucatán spojit významné mayské památky s letoviskem Cancún a přitáhnout tak na jih Mexika více turistů.