Mayové se po staletích dočkali uznání. Mexiko se jim omluvilo za útlak i diskriminaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador se oficiálně omluvil domorodým Mayům za dlouhá staletí útisku, kterému museli čelit od dobytí Mexika Španěly v 16. století. Podle serveru BBC jde o historický okamžik, protože mayská komunita se poprvé dočkala uznání, že evropští dobyvatelé a později i mexická vláda její příslušníky systematicky diskriminovali a vykořisťovali.

„Nabízíme Mayům naši nejupřímnější omluvu za strašlivé přečiny spáchané jednotlivci, státními i zahraničními úřady během konkvisty, tří staletí koloniální dominance a dvou staletí existence nezávislého Mexika,“ řekl López Obrador.

Prezident mluvil během pondělí na vzpomínkové akci v městečku Tihosuco ve státě Quintana Roo. Právě tam byl před 120 lety zatčen mexickými jednotkami vůdce mayských povstalců Felipe Carrillo, čímž skončila takzvaná „válka kast“, během níž zemřelo na 120 tisíc lidí. Spolu s prezidentem Mexika byl na místě i prezident sousední Guatemaly Alejandro Giammattei.

„Tito lidé po staletí trpěli útlakem a vykořisťováním. Dnes uznáváme něco, co jsme dlouho popírali: křivdy a nespravedlnosti spáchané na mayském obyvatelstvu,“ uvedla ministryně vnitra Olga Sánchezová.

Mayové v Mexiku stále žijí, zejména na poloostrově Yucatán. Nedostali ale šanci vydělat si v tamním turistickém průmyslu, který se začal ve velkém rozvíjet v letoviscích Cancún nebo Playa del Carmen od 70. let. Živí se zejména jako malí farmáři nebo stavební dělníci, napsala agentura AP.