Hurikán Beryl si v USA vyžádal už osm životů, výpadky proudu mohou trvat dny

Dopady hurikánu Beryl ve městě Surfside Beach v Texasu (zdroj: Reuters)

Na osm mrtvých stoupla bilance bouře Beryl ve Spojených státech, která udeřila na pobřeží Texasu a způsobila rozsáhlé výpadky proudu v Houstonu. Hurikán se na texaské pobřeží přesunul z jihovýchodního Karibiku, zasáhl také Jamajku a Mexiko. Obnovení dodávek elektřiny v několikamilionové metropolitní oblasti zřejmě potrvá několik dní. Do oblasti zasažené prudkým větrem a přívaly deště se přitom vracejí nebezpečně vysoké teploty.

Snímky ze zasažené oblasti ukazují poničené domy, stržené stromy a zatopené ulice. Bouře při postupu na severovýchod dál slábla, podle AP ale může nebezpečné podmínky vyvolat i v několika dalších státech. V Louisianě a v Arkansasu úřady vydaly desítky varování před tornády, zatímco americká Národní meteorologická služba (NWS) informovala, že na některých místech byly skutečně větrné víry pozorovány.

V Houstonu a okolí bouře v pondělí odstřihla od elektřiny na 2,7 milionu podniků a domácností, k úternímu ránu se podle webu PowerOutage.us toto číslo podařilo snížit zhruba na 2,3 milionu. Obyvatelé při tom budou v nejbližší době potřebovat klimatizaci, neboť se do oblasti vrací vysoké teploty, které tam panovaly i před bouří. NWS předpovídá pocitové teploty až na úrovni čtyřiceti stupňů Celsia.