Huascarán vydal ostatky amerického horolezce, kterého v roce 2002 smetla lavina

Události: Huascarán vydal ostatky amerického horolezce (zdroj: ČT24)

Klimatická změna rozlouskla desítky let starý případ. Tající sníh odhalil v peruánských Andách ostatky amerického horolezce Williama Stampflova, kterého v roce 2002 smetla lavina. Díky podmínkám byly tělo i osobní věci pohřešovaného téměř dokonale zakonzervované.

Záchranáři ze speciální policejní jednotky a místní horští vůdci snesli tělo po zledovatělém svahu nejvyššího peruánského vrcholu, skoro 6800 metrů vysokého Huascaránu.

Nyní kvůli klimatickým změnám vrcholky rychle ztrácejí sněhovou pokrývku a Stampflovo tělo objevila minulý týden další výprava.

„Celou tu dobu jsme si v duchu říkali: Takhle to prostě je, táta je součástí té hory a domů se už nikdy nevrátí,“ řekla k tomu Jennifer Stampflová, dcera pohřešovaného horolezce.

Tvrdé podmínky si na Huascaránu nevybraly svou daň zdaleka poprvé. Právě do této oblasti zamířila patnáctičlenná československá horolezecká expedice Peru 1970.

Tábor této výpravy tehdy také pohřbila lavina způsobená silným zemětřesením. Zemřelo všech 14 mužů. Patnáctý, nejzkušenější, velitel výpravy, zahynul už pár dní před tím při pádu během aklimatizačního výstupu. V celé oblasti až k pobřeží tehdy při zemětřesení a pod lavinami sněhu a kamení zemřelo na 70 tisíc lidí.