Hillary a její e-maily. Senát prověřuje FBI kvůli aféře, která pomohla Trumpovi vyhrát volby

Senát Spojených států se zabývá zprávou o kontrole postupu FBI v případě e-mailů Hillary Clintonové. Šéf této tajné služby James Comey totiž oznámil těsně před prezidentskými volbami, že znovu prověřuje tehdejší kandidátku Demokratické strany. Důvodem byly pracovní e-maily, které Clintonová v roli ministryně zahraničí posílala ze soukromé schránky a tím mohla vystavit zemi bezpečnostnímu riziku. Nakonec ji však FBI nestíhala. Comey se stal terčem kritiky, že ovlivnil výsledek voleb.

Sousloví „Hillary a její e-maily“ bylo těsně před volbami v listopadu 2016 jedním z nejčastějších sloganů Donalda Trumpa a jeho štábu. Dokonale zapadalo do příběhu o „křivé Hillary“, který republikáni používali jako jednu ze strategií kampaně. Dokreslovalo obrázek nezodpovědné političky, která si lehkovážně zahrává s bezpečností Spojených států.

Trumpův tým dokázal využít i konec kauzy, kdy FBI oznámila, že Clintonovou stíhat nebude. Podal ho tak, že zkorumpovaný systém chrání svou elitní představitelku před spravedlností. Podařilo se mu ovládnout s tímto tématem mediální prostor, což mu pomohlo ve vyrovnaném volebním souboji.

Celá kauza má kořeny v letech 2009 až 2013, kdy Clintonová působila jako ministryně zahraničí. V této funkci odeslala 110 pracovních e-mailů s tajnými informacemi ze soukromé schránky. FBI ji kvůli tomu vyšetřovala už na začátku volebního roku 2016. V červenci oznámila, že přestože politička byla „velmi neopatrná“, nedoporučuje její stíhání. V e-mailech prý nebylo nic, co by mohlo zemi ohrožovat.

Vypadalo to, že kauza skončila. Jenže 28. října, tedy pouhých jedenáct dní před volbami, oznámil šéf FBI Comey kongresmanům, že prověřuje další e-maily, které mohou být s kauzou spojené. Stačilo pár dní a už 6. listopadu Comey oznámil, že platí červencové závěry a nové vyšetřování se otevírat nebude.

Comey se stal terčem kritiky amerických liberálů, že ovlivnil volby. Sám však tuto interpretaci vždy odmítal s tím, že nemohl tak závažnou informaci zatajit jen proto, že se týkala prezidentské kandidátky.

Po vítězství Donalda Trumpa zůstal Comey v čele FBI už jen pár měsíců. Nový prezident ho odvolal v květnu 2017. Objevily se spekulace, že důvodem bylo vyšetřování lidí kolem hlavy státu a údajných zásahů Ruska do prezidentských voleb. Kritici Comeyho se tak nakonec stali kritiky jeho odvolání.