Herec Alain Delon prodal svou sbírku umění. Díla mu dělala společnost po šedesát let

Události: Alain Delon prodal svou sbírku umění (zdroj: ČT24)

V Paříži se dražila neobvyklá sbírka umění. Za šest desítek let ji nashromáždil herec Alain Delon. Sochy, kresby a obrazy vynesly v přepočtu víc než 190 milionů korun.

Dosud neznámá tvář slavného herce. Jen jeho nejbližší věděli, že chodí na výstavy, sleduje dražby, čte knihy o umění a kupuje umělecké předměty. „Žil s těmito díly, neschovával je někde ve skladu, neměl je jako investici. Byla součástí jeho života, dělala mu společnost, měl je rád, dotýkal se soch, hladil je,“ popsal kurátor dražby Arnaud Cornette de Saint Cyr.

Alain Delon začal budovat tuto sbírku před šedesáti lety, svůj první obraz koupil v Londýně. K umění ho přivedl režisér Luchino Visconti, ale nákup artefaktů s odborníky nekonzultoval. Doma chtěl mít především to, co se líbilo jemu samotnému.

Se sbírkou se mohla před dražbou seznámit i široká veřejnost. Většina lidí přišla hlavně kvůli slavnému herci, mnozí ocenili jeho vkus. „Jsem tady kvůli Delonovi, chtěla jsem při pohledu na tuto kolekci vidět, co měl rád,“ nastínila účastnice dražby Michelle Rimbaudová.

Oblíbený Delonův obraz se vydražil za milion eur

Dnes 87letý Delon se nejprve nadchnul pro renesanční kresbu, později se začal zaměřovat na sochy a obrazy. Získal díla takových umělců, jakými byli sochař Bugatti, ale také Delacroix, Cocteau nebo Pissaro. V oblibě měl zejména obraz Pláž v Sainte Adresse od Raoula Dufyho, který se vydražil za více než milion eur (téměř 24 milionů korun).

„Byl dojat, když se loučil se sbírkou, která se stala součástí jeho života. Ale zároveň má radost, že její části najdou novou rodinu,“ přiblížil kurátor.

Především proto Alain Delon chtěl, aby se díla z jeho sbírky vydala do světa ještě za jeho života.