Hasiči stále bojují s rozsáhlým požárem na Rhodosu, hoří i na dalších řeckých ostrovech

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm a evakuace obyvatel. Ze zasažených oblastí se již podařilo dostat dvacet tisíc lidí. Pomáhá armáda i Červený kříž. Ovšem požáry se rozhořely i na dalších místech Řecka, které v neděli zasáhla vlna veder. Tamní záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné.

Na ostrově s ohněm bojují více než tři stovky hasičů se šesti desítkami vozů, včetně třicetičlenného týmu ze Slovenska. Ve vzduchu je nasazeno deset letadel, z toho tři zahraniční z Itálie a Francie. Pomáhá i pětice vrtulníků.

Hasiči s plameny zápolili často v nulové viditelnosti celou noc na pondělí. Přesto se kvůli silnému větru dál rychle šíří na hustě obydlený jih a východ Rhodosu. Epicenter je hned několik a každým dnem přibývá podle hasičů šedesát až osmdesát požárů. Plameny spálily už desetinu území ostrova o rozloze poloviny Karlovarského kraje. Shořely celé části měst, auta i hotely. „S požáry bojujeme sedm dní a stále nejsou pod kontrolou,“ řekl místostarosta ostrova Konstantinos Taraslias.

Řečtí hasiči se snaží dostat požár na Rhodosu pod kontrolu (zdroj: Reuters)

„Podle místních úřadů na Rhodosu shořelo už šest set kilometrů čtverečních porostu,“ informoval z ostrova zpravodaj ČT Václav Černohorský. „Lesní požáry stále hoří a nepodařilo se je dostat pod kontrolu. Navrch má stále oheň a ne hasiči,“ uvedl.

Ještě ve čtvrtek přitom hořelo jen v centru ostrova, daleko od měst i pláží. Pak se ale zvedl silný vítr, který začal plameny hnát k jihu. K velkému rozšíření došlo během pátku a soboty, v nárazech měl vítr přes 60 kilometrů v hodině. I kvůli tomu plameny v neděli urazily víc než deset kilometrů a dostaly se až k pobřeží. Mimo dosah ohně zatím zůstává město Rhodos s letištěm, tedy oblast, kde žije nejvíc lidí. Pokud se ale vítr obrátí, může i do ní může zamířit dusivý kouř.

Záchranná operace se týká dvaceti tisíc lidí

V zasažených oblastech se spustila největší evakuační operace svého druhu v řecké historii, pomáhá Červený kříž i armáda. Někteří museli odjet lodí. Ze zasažené oblasti se podařilo dostat až dvacet tisíc osob. Řecké úřady kvůli šířícímu se požáru vydaly příkaz k evakuaci dalších dvou vesnic na jihu ostrova.

„Evakuovala se celá vesnice. Některé domy jsou už v plamenech a oheň se rozšířil až sem. Je to tak, že nevíme, co máme dělat. Úřady nemají požár pod kontrolou. Potřebujeme další pomoc,“ popsala obyvatelka ostrova Artemis Papavasiliou.

Podle Černohorského obyvatelé ohrožených oblastí často stojí na vyvýšených územích a z dálky sledují boj hasičů s plameny, které se blíží k jejich obydlím.

Úřady zatím nehlásí žádné oběti na životech mezi místními ani turisty, některé ošetřili v nemocnicích s lehkými zraněními. Část evakuovaných zůstává v narychlo vzniklých záchranných centrech.

Blížící se plameny řadu turistů probudily uprostřed noci. Britka Andrea Layfieldová popsala dramatické scény před záchranou z pláže. „Na té pláži byly tisíce lidí. Každý křičel, hádali se. Bylo to jako apokalypsa, stáli ve vodě, nikam dál nemohli a oheň se blížil,“ sdělila turistka.

Místní za sebou při útěku museli nechat svůj veškerý majetek. Někteří přišli o všechno. Obyvatelé vzdálenějších oblastí, pro které zatím výzva opustit domovy neplatí, pozorují situaci s obavami. Některé zahraniční cestovní kanceláře a nízkonákladové aerolinky spoje na Rhodos zrušily úplně. 

Zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský uvedl, že na ostrově Rhodos je nyní na deset tisíc britských turistů. EasyJet v pondělí odpoledne avizovala, že vypraví dva repatriační lety. Některé další aerolinie však na ostrov dál vypravují své lety, například Ryanair či British Airways. Jejich zástupci uvádějí, že požár je zhruba na deseti procentech ostrova, a proto není třeba samotné lety rušit a podléhat panice. Britská vláda se zatím do evakuací nezapojila.

Na ostrov dorazilo šest pracovníků ministerstva zahraničí, kteří by měli být turistům k dispozici. Většina turistů se však zatím přímo obrací na cestovní kanceláře a letecké společnosti. Dolanský dodal, že zhruba pětina Britů cestuje na Rhodos nezávisle, „po vlastní ose“, a ti se nyní mohou dostat do složité situace.

Vliv počasí na ostrovní požáry

Pro situaci na ostrově je velmi důležitý vítr, který ovlivňuje, kudy se požáry šíří. Kvůli změně směru větru se nyní požáry na Rhodosu pohybují k jihovýchodnímu pobřeží. V pondělí dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 60 kilometrů v hodině a podle družicových měření se území zasažené ohněm rozšířilo.

Ke zpomalení rozšiřování ohňů by podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické pomohlo, kdyby se vítr utišil a začalo pršet. „Když budeme sledovat aktuální předpověď pro nejbližší období, tak je málo pravděpodobné, že by k něčemu podobnému došlo,“ dodala meteoroložka. V úterý a středu lze podle ní očekávat teploty až čtyřicet stupňů Celsia.

Vítr na Rhodosu
Zdroj: Wetteronline.de

Vítr se ve středu a čtvrtek utiší, ale opět dojde ke změně jeho směru. „Dokud ještě tou dobou někde nebude uhašeno, tak se požáry zase budou rozšiřovat jiným směrem, než kdyby jejich linie zůstala pořád stejná,“ řekla Zárybnická. V závěru týdne a o víkendu vítr opět zesílí, a to až na rychlost 60 kilometrů v hodině.

Důležitým faktorem je také teplota vzduchu, která v pondělí dosahovala 36 stupňů Celsia. Od čtvrtka se bude na ostrově lehce ochlazovat, a to jak v požárem zasaženém Lindosu, tak v hlavním městě. Teploty v neděli se budou pohybovat pod třicet stupni Celsia.

Nárazy větru v Řecku
Zdroj: Windy.com

Další požáry v Řecku

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na ostrově Rhodos. Podle agentury AP se potýkají s celkem 82 lesními požáry po celé zemi, z nichž 64 vypuklo v neděli. Země je podle tamního premiéra Kyriakose Mitsotakise ve válce s požáry.

„Čekají nás tři náročné dny. Odhadujeme, že dojde k ochlazení, ale s jistotou víme, že v následujících dnech nebo několika týdnech musíme zůstat neustále ve střehu,“ uvedl premiér.

Dým se valí nad řeckým ostrovem Rhodos (zdroj: Reuters)

V noci na pondělí si nový požár na ostrově Korfu v Jónském moři vynutil evakuaci asi tisíce místních obyvatel i turistů, uvedla podle DPA státní televize ERT. Poté, co vzplál severovýchod ostrova, se záchranná akce týkala dvou a půl tisíce lidí. Šlehající plameny byly vidět až z albánského pobřeží. Porost se rozhořel na čtyřech místech současně, vyšetřovatelé to připisují žhářům. Většinu plamenů mají hasiči už pod kontrolou.

Podle serveru Ekathimerini je nejvážnější požár na druhém největším řeckém ostrově Evia. Evakuováni zde museli být obyvatelé čtyř vesnic v okolí města Karystos. Hoří také u přístavního města Aigio na poloostrově Peloponés, kde plamenům padla za oběť i značná část přírodního parku Chelmos-Vouraikos, který je zapsán na seznamu UNESCO.

Středomořská země se potýká s dlouhou vlnou veder. Neděle byla navíc nejteplejším dnem tohoto roku, uvedla AP. Na celkem 180 místech byly podle Ekathimerini zaznamenány teploty nad 40 stupňů Celsia. Nejvyšší hodnota, 46,4 stupně Celsia, byla v daný den naměřena v přímořském městě Gytheio na Peloponésu.

Ročně na ostrov přijede milion turistů

Rhodos v Egejském moři patří k oblíbeným destinacím v Evropě, je největší z Dodekanéských ostrovů. Trvale jej obývá zhruba 112,5 tisíce lidí, zhruba polovina z nich žije v hlavním městě v severovýchodní části.

Každý rok na Rhodos přicestuje přes milion turistů z celého světa. Návštěvníky lákají mimo jiné příznivé ceny, turistické atrakce, dobré jídlo i pláže, podle meteorologů navíc na ostrově svítí slunce asi tři sta dní v roce. Cestovní ruch tvoří čtyři pětiny celkových příjmů ostrova.

Na Rhodos se podle Asociace cestovních kanceláří letos chystalo až 60 tisíc tuzemských klientů. Každý z nich za týdenní zájezd průměrně zaplatil od dvanácti do devatenácti tisíc korun.

Horizont ČT24: Řecký ostrov Rhodos zachvátily požáry (zdroj: ČT24)