Francie se chystá na finále mistrovství světa v ragby. Prověří připravenost na olympiádu

Události: Příprava na finále MS v ragby (zdroj: ČT24)

Ve Francii v sobotu vrcholí mistrovství světa v ragby. Pro zemi se jedná o „zatěžkávací zkoušku“ před letními olympijskými hrami, které se v příštím roce budou konat v Paříži. I kvůli napětí na Blízkém východě mistrovství provázela mimořádná bezpečnostní opatření.

Šampionát se zatím obešel bez vážnějších incidentů. Každý den přitom na bezpečnost dohlíželo na pět a půl tisíce policistů, na klíčové zápasy jich bylo dokonce nasazeno sedm a půl tisíce. Přísnost opatření se ještě zvýšila po teroristických útocích Hamásu v Izraeli a vraždě učitele na severu Francie.

Turnaj prověřil připravenost Francie nejen na olympijské hry, ale i na cyklistický závod Tour de France, který bude netradičně začínat v Itálii a končit dojezdem v Nice. Právě tam před sedmi lety najel do davu lidí oslavujících svátek Dobytí Bastily terorista v těžkém nákladním voze. Incident si tehdy vyžádal osmdesát sedm mrtvých.

„Nemohli bychom podobné velké akce uspořádat, pokud bychom nebyli schopni garantovat jejich bezpečnost,“ prohlásil starosta Nice Christian Estrosi.

Účast na olympiádě a na Tour de France bude zřejmě ještě vyšší než na současném mistrovství světa. Na ragbyové zápasy přímo na stadionech se prodaly dva miliony vstupenek, fanoušků ze zahraničí do Francie přijelo asi šest set tisíc. Stadiony byly plné nejenom v Paříži, ale i v dalších městech. Ragby je zejména na jihu nejpopulárnějším francouzským sportem.

Šampionát přinesl zisk v přepočtu pětadvacet miliard korun. Samotná francouzská ragbyová federace si nakonec přišla na v přepočtu více než miliardu korun, přestože byl francouzský tým vyřazen již ve čtvrtfinále.

V sobotním finále se utkají Nový Zéland a Jihoafrická republika. Zápas se odehraje od 21:00 SELČ na Stade de France v Saint Dennis. Pro oba týmy se jedná o mimořádný duel i kvůli tomu, že vítěz se stane historicky nejúspěšnějším ragbyovým národním týmem na světě. Oba týmy vyhrály v minulosti mistrovství světa třikrát.