Falklandy se po téměř čtyřiceti letech zbavily nášlapných min. Souostroví vyčistilo i poslední kout

Horizont ČT24: Falklandy se po téměř čtyřiceti letech zbavily nášlapných min (zdroj: ČT24)

Uplynulý víkend se stal zlomem pro obyvatele britského Falklandského souostroví v jižním Atlantiku. Lidé slavili odstranění posledních z celkových dvaceti tisíc nášlapných min, které tam zůstaly z roku 1982 po válce s Argentinou. Obyvatelům Falkland se tak otevřel poslední nedostupný kout jejich vlasti, kde doposud hrozilo nebezpečí vážného zranění nebo dokonce smrti.

Po dlouhých 38 letech se na Falklandech otevřel poslední nepřístupný kus země – písečná pláž. Doposud tam měli lidé vstup zakázán, protože hrozilo velké nebezpečí, že je nášlapná mina zmrzačí nebo zabije. O víkendu tak mohli na pláž poprvé vyrazit i děti. Poslední lokalizovanou výbušninu odpálili pyrotechnici ještě před slavnostním ceremioniálem před zraky lidí. 

„Jsem tu poprvé v životě. Před válkou jsem byl ještě moc malý, takže poprvé. Fantastická pláž, obrovská pláž. Je to pro nás skvělé,“ neskrýval nadšení jeden z obyvatel Falklandských ostrovů Lee Molkenbuhr. „Jsem jako na obláčku, protože to všechno proběhlo úspěšně, bez nehod,“ dodal technický ředitel SafeLane Global John Hare. 

Na odminování Falkland pracovalo od roku 2009 více než sto specialistů převážně ze Zimbabwe. Nálože museli pracně hledat ručně. Kvůli větru nemohli využít cvičené krysy, které se osvědčily v Africe. „Vést jakýkoliv projekt od začátku do konce je úžasné, ale tady se k tomu přidává pocit, že jsme se podíleli na historii,“ řekl manažer programu odminování Guy Marot.

Vzkaz od prince Williama

Miny na Falklandech ležely od roku 1982, kdy souostroví vojensky obsadila Argentina. Ta následnou 72denní válku prohrála, velké části ostrovů ale zůstaly po jejím zásahu nepřístupné. Obyvatelům ostrovů poslal pozdrav i princ William, jehož matka, Lady Diana, se zasazovala o celosvětový zákaz min.

Doufám, že definitivní odstranění těchto jizev konfliktu z roku 1982 pro vás bude dalším krokem k moderní a komunitní společnosti, kterou desítky let budujete.
William
princ

Likvidace dvaceti tisíc falklandských min vyšla na 36 milionů liber. Vláda v Londýně se zavázala, že stejnou částku věnuje na odstraňování min i v dalších zemích, a to včetně Zimbabwe, jehož experti nesou na vyčištění Falklandských ostrovů největší podíl.