Eva Pavlová v Kyjevě reprezentovala Česko na summitu prvních dam a pánů

Události: Eva Pavlová v Kyjevě (zdroj: ČT24)

Kyjev ve středu navštívila Eva Pavlová. Manželka prezidenta se na své vůbec první samostatné cestě do zahraničí zúčastnila summitu prvních dam a pánů, který už potřetí pořádá Olena Zelenská, choť ukrajinského prezidenta. Účastníci probírali hlavně dopady války na duševní zdraví obyvatel napadené země i dalších států.

První samostatná návštěva Evy Pavlové v zahraničí zamířila do válkou zmítané Ukrajiny. V šest hodin ráno tamního času na nádraží v Kyjevě přijel její vlak z polského Přemyšlu, odkud od začátku války pravidelně přijíždějí zahraniční delegace. Krátce před příjezdem české výpravy se nad Kyjevem objevily ruské rakety.

„Na obzoru ještě zůstávaly stopy po střelách, které zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana,“ poznamenala zahraniční zpravodajka ČT Darja Stomatová. „Ještě výraznější stopy válka zanechává na duších lidí. Právě tomuto tématu se věnoval dnešní summit prvních dam a pánů v Kyjevě. Eva Pavlová po celou dobu zaujímala čestné místo po boku Oleny Zelenské,“ dodala.

90' ČT24: Eva Pavlová navštívila Kyjev (zdroj: ČT24)

„Následky války na Ukrajině na sobě pociťuje každý druhý člověk na světě,“ řekla na summitu Zelenská. Západní spojenci pomáhají Ukrajině najít cestu, jak zasaženým lidem poskytnout psychickou pomoc. Jednalo se už o třetí setkání, které dává vzniknout partnerství mezi klinikami na Ukrajině a v evropských zemích.

„My doufáme, že uzdravení duší a rekonstrukce země budou moci brzy začít,“ dodala Pavlová. Pocítit tíhu války mohla také u památníků dětským obětem, ke kterému položila malou plyšovou hračku. Ruská invaze k 6. září připravila o život 503 ukrajinských dětí.

Pavlová jela do Kyjeva poukázat i na „měkkou podporu“

Podle Pavlové je na Ukrajině vidět, že si někteří lidé již zvykli na letecké poplachy. „Lidé tu chtějí žít normálním způsobem života, ale válka je tady vidět na každém kroku,“ řekla v rozhovoru pro ČT.

Nejvíc na ni proto zapůsobila atmosféra na Ukrajině. „Ukazovali nám, kolik zde již umřelo dětí, a to na vás samozřejmě hodně zapůsobí,“ dodala. „Je to velmi smutné v 21. století,“ řekla. 

Pavlová téměř celý summit seděla vedle Zelenské. „Jako ženy máme společná témata a zvlášť v této době,“ uvedla. Účastí na setkání prvních dam podle ní chtěla poukázat i na „měkkou podporu“. „Máme společnou vnitřní sílu žen, překonávání překážek a nevzdávání se i v těžkých časech, které tady určitě jsou,“ doplnila.