Europol po rozkrytí šifrované komunikační sítě EncroChat pozatýkal už přes šest tisíc lidí

Rozkrytí šifrované komunikační sítě EncroChat, hojně využívané skupinami organizovaného zločinu, dosud vedlo k zatčení 6558 lidí po celém světě, informoval Europol o výsledcích vyšetřování francouzských a nizozemských složek. Celkem 197 zatčených jsou údajně „vysoce ceněné cíle“.

Kriminalisté za tři roky vyšetřování zabavili zhruba 740 milionů eur (asi 17,5 miliardy korun) v hotovosti, přes 100 tun kokainu, přes 30 milionů pilulek a drog, zbraně, auta a domy.

Rozkrytí EncroChatu bylo pro organizovaný zločin v Evropě i jinde ve světě zásadní ranou, píše policejní agentura EU.

Konec EncroChatu pomohl zabránit násilným útokům, pokusům o vraždu, korupci i obchodu s drogami, uvedla agentura. 

Byla odhalena konverzace o zločinech

Kriminalisté zachytili a rozluštili na 115 milionů konverzací o zločinech mezi šedesáti tisíci uživateli. Zhruba třetina konverzací pojednávala o organizovaném zločinu, třetina o distribuci drog, čtrnáct procent o praní špinavých peněz a desetina o vraždách.

O své poznatky z vyšetřování se kriminalisté a úřady z Francie a Nizozemska podělili s protějšky z dalších členských států Evropské unie i třetích zemí.

Vedle zabavené hotovosti orgány zmrazily majetek a bankovní účty za 154 milionů eur (3,6 miliardy korun), zabavily 83 lodí, 40 letadel a 971 vozidel.

Výsledkem je i na 270 tun zadržených drog, vedle kokainu také 163 tun marihuany a 3,3 tuny heroinu. V rukou policie skončilo také 923 zbraní, téměř 22 tisíc kusů munice a 68 kusů výbušnin.

Začátek vyšetřování spadá do roku 2017

„S ohledem na probíhající vyšetřování nemohou Eurojust a Europol zveřejnit úplný seznam zapojených orgánů,“ uvedla unijní agentura v tiskové zprávě, kde cituje jen Francii a Nizozemsko. Není tak jasné, zda se na operaci podílí i Česká republika.

Rozsáhlé mezinárodní vyšetřování začalo v roce 2017, kdy francouzská policie začala objasňovat případy používání telefonů využívajících zabezpečenou komunikační síť EncroChat. Vyšetřovatelům se podařilo šifrování prolomit díky nabourání se do systému přes servery umístěné ve Francii.

Europol případ podporuje od roku 2018. Unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust se zapojila v roce 2019, koordinuje spolupráci mezi zapojenými orgány z jednotlivých zemí.

Záruka dokonalé anonymity…

Europol uvedl, že telefony EncroChat prodejci prezentovali jako záruku dokonalé anonymity, diskrétnosti a nemožnosti vysledovat uživatele. Měly funkci automatického mazání zpráv a s pomocí speciálního PIN kódu bylo možné okamžitě smazat celou paměť telefonu, například při policejní razii. Smazání šlo zařídit i na dálku, prodejci nabízeli i nepřetržitý servis.

Telefon se prodával za zhruba 1000 eur (23 600 korun) nebo za 1500 eur (35 400 korun) a  nabízel připojení k celosvětové šifrované síti na šest měsíců.