Energetická krize mění způsob, jak italští kuchaři připravují těstoviny

Horizont ČT24: Energetická krize mění způsob, jak italští kuchaři připravují těstoviny (zdroj: ČT24)

Rekordní ceny energií dopadají na všechny evropské státy včetně Itálie, která navíc vyrábí polovinu elektřiny z plynu. Italská vláda pomáhá lidem i firmám dotacemi, které však nemusí být podle odborníků dlouhodobě udržitelné. Italští kuchaři proto vymýšlejí způsoby, jak ušetřit. Někteří z nich tak při vaření těstovin uvedou vodu do varu a poté zdroj ohřívání vypnou.

Podle výrobců těstovin se takto může ušetřit až sedmačtyřicet procent spotřeby plynu. Italská šéfkuchařka Aurora Ferinanová ale uvádí, že výsledek nebude stejný. Těstoviny se podle ní nevaří, pouze louhují. „Navíc se z těstovin uvolňuje daleko větší množství škrobu, stávají se pak daleko těžším jídlem,“ dodává.

Postupu se brání i v římské restauraci se staletou tradicí Sabatino, kde si špagety po uhlířsku objednával svého času i bývalý americký prezident Bill Clinton. Šéfkuchař ani majitelka nechtějí šetřit na úkor kvality svých pokrmů. Přiznávají však, že ceny energií jsou pro ně po pandemii další ranou.

Podzim byznys vyhlíží s velkými obavami. Italská vláda sice podnikům pomáhá miliardami eur, to ale údajně přestává stačit.