Do zastávky v Izraeli najel kamion. Jeden člověk zemřel, desítky se zranily

Více než třicet lidí bylo v neděli dopoledne zraněno, když do autobusové zastávky v centrálním Izraeli narazil kamion, oznámila tamní zdravotnická služba. Nemocnice v Tel Avivu podle Reuters později oznámila, že jeden z pacientů zraněním podlehl. Okolnosti incidentu vyšetřuje policie, která má podezření, že šlo o teroristický útok, napsal server The Times of Israel (ToI). Řidiče vozu podle policie zasáhli a „neutralizovali“ ozbrojení civilisté.

Zdravotnická služba Magden David Adom před jedenáctou hodinou našeho času upřesnila, že do nemocnice převezla 35 lidí, stav šesti z nich je vážný a pěti středně vážný. Dvacet přítomných utrpělo lehčí zranění a čtyři jsou po incidentu v šoku. Mnozí ze zraněných jsou podle izraelských médií senioři, kteří vystupovali z autobusu a měli v plánu navštívit nedaleké muzeum.

Incident se stal u glilotské křižovatky nedaleko Herzlije. V oblasti sídlí velitelství izraelské rozvědky Mosad a několik zpravodajských jednotek izraelské armády, včetně vysoce postavené jednotky 8200, uvedl server ToI.

Policie podle Reuters doplnila, že řidič měl izraelské občanství, podle tamních médií šlo o izraelského Araba z města Kalansuva, které je od místa incidentu vzdálené necelých čtyřicet kilometrů.

Teroristická skupina Hamás, jejíž příslušníci loni v říjnu na území židovského státu vtrhli, aby vraždili a unesli civilisty, po aktuálním incidentu vydala prohlášení, v němž píše, že šlo o „hrdinský útok“ u velitelství izraelské zpravodajské služby, napsal ToI. K akci se Hamás přímo nepřihlásil, ale označil ji „za přirozenou reakci na zločiny sionistické okupace na palestinském lidu v Pásmu Gazy, na Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě“.