Do Polska přiletěl z Běloruska asi pozorovací balon, uvedlo ministerstvo obrany

Polské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že v polském vzdušném prostoru byl odhalen neznámý objekt, který přiletěl od Běloruska. Podle ministerstva se pravděpodobně jednalo o pozorovací balon.

Objekt v uplynulých desítkách hodin překročil hranice Polska nad Bělověžským pralesem, poté se na chvíli vrátil do Běloruska, aby se opět objevil na polském radaru v pátek večer.

„Polské ministerstvo obrany poměrně rychle zareagovalo. Už kolem 9:00 ráno uvedlo, že od pátečního večera monitoruje pohyb objektu, který připomíná pozorovací, monitorovací nebo špionážní balon,“ uvedl v sobotu zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos. V pohotovosti podle něj byly dvě polské stíhačky MiG-29 a F-16.

Studio ČT24: Andreas Papadopulos k balonu nad Polskem (zdroj: ČT24)

Po balonu pátrají polské bezpečnostní složky

Zhruba kolem sobotních 0:30 objekt z radarů zmizel, kontakt byl ztracen poblíž středopolského města Rypin. „To je asi tři sta kilometrů v polském vnitrozemí, 90 kilometrů od města Bydhošť, kterému je přezdíváno hlavní město Severoatlantické aliance v Polsku,“ upřesnil Papadopulos. V Bydhošti je základna NATO, na které slouží vojáci spojeneckých zemí.

V médiích se podle zpravodaje spekuluje o tom, že by mohlo jít o podobný typ balonu, který byl nedávno spatřen nad Spojenými státy. „Rusko i Bělorusko jej poměrně často používají v současné válce proti Ukrajině – nejen ke zjišťování polohy protiletadlových a protivzdušných sil, ale také ke špionáži vojenského a civilního charakteru,“ uvedl.

Po balonu nyní pátrají ve spolupráci s policií složky teritoriální obrany, které monitorují situaci z vrtulníků i armádních dronů. Polské úřady také v celém vojvodství poslaly obyvatelům SMS zprávy, ve kterých je vyzývají k případnému oznámení nálezu trosek objektu. Upozorňují také, že ke zřícenému balonu se nemají přibližovat.

Polsko sdílí hranici s Ukrajinou, která se od loňského února brání obnovené ruské agresi. V listopadu zahynuli dva Poláci, když na východ země dopadla nedopatřením raketa ukrajinské protiletecké obrany. Polská média rovněž uvedla, že v dubnu byly u Bydhoště nalezeny trosky ruské řízené střely, která zřejmě vletěla na polské území v prosinci.

Bezpečnost je i vzhledem k těmto incidentům jedním z klíčových témat letošních voleb, píše agentura Reuters.