Desítky lidí zemřely po výbuchu cisterny s palivem na severu Haiti

Nejméně šedesát lidí zemřelo v noci na úterý po výbuchu cisterny s palivem na severu Haiti ve městě Cap-Haitien. Velmi vysoký je také počet zraněných, kteří zcela zahltili nemocnice v okolí, uvedla agentura EFE. Úřadující prezident a premiér Ariel Henry do oblasti přislíbil vyslat polní nemocnici. Výbuch podle úřadů nastal, když se zhruba stovka lidí snažila ukrást palivo z autocisterny. Země již několik měsíců čelí problémům se zásobováním pohonných hmot.

Podle místostarosty města Cap-Haitien Patricka Almonora hasiči v současnosti počítají a prohledávají domy zapálené při výbuchu. Exploze zničila nejméně dvacet budov v okolí. Almonor uvedl, že úřady zatím nemohou poskytnout údaje o obětech v okolních stavbách.

Kvůli vysokému počtu zraněných, který dosahuje nejméně na několik desítek, jsou zaplněné nemocnice i další zdravotnická zařízení. Někteří lidé museli být ošetřeni před nemocnicí kvůli nedostatku lůžek. Vláda slíbila vyslat do oblasti polní nemocnici, což by mělo místním zařízením pomoci. Úřadující premiér Henry také vyhlásil státní smutek.

Podle úřadů k explozi došlo poté, co se cisterna kvůli náhlému manévru převrátila. Po nárazu začalo z cisterny unikat palivo, ke kterému se sběhla nejméně stovka lidí, aby si ho načerpala, a to navzdory varování řidiče.

Haiti je nejchudší americkou zemí a v posledních měsících se potýká s problémy se zásobováním palivy kvůli blokádám silnic ozbrojenými gangy, které kradou cisterny a palivo pak prodávají na černém trhu. Kvůli nedostatku paliva v zemi kolabují služby, včetně nemocnic, bank či veřejné dopravy.

Ceny pohonných hmot na Haiti rostou kvůli jejich nedostatku a minulý týden navíc vláda oznámila zdražení benzinu. Kvůli tomu vyšly do ulic metropole Port-au-Prince demonstrovat naposledy v pondělí tisíce lidí. Někteří z nich zapalovali pneumatiky.