Dav muslimů zapálil několik kostelů v Pákistánu, ničil i domy křesťanů. Rozlítilo je údajné hanobení koránu

Pákistánská policie zatkla více než sto muslimů v reakci na středeční útoky na křesťanskou menšinu. Tisícihlavý dav muslimů v provincii Paňdžáb na severovýchodě země podpálil nejméně čtyři kostely, poničil křesťanský hřbitov a zaútočil na domy křesťanů, kteří jsou v této převážně muslimské zemi dvouprocentní menšinou. Místní křesťané se už vracejí do svých domovů a střeží je vojáci, píše agentura AP.

Dav vyzbrojený klacky a kameny ve středu zaútočil na převážně křesťanskou čtvrť města Faisalabád. V ulicích hořelo vybavení domů, které používala křesťanská komunita. Při nepokojích zasahovaly tisíce policistů. Nikdo nezemřel, vypáleno ale bylo na dvacet domů. 

Policie ve čtvrtek oznámila, že v souvislosti s násilnostmi zatkla 129 muslimů a že má situaci pod kontrolou. Ve snaze předejít dalšímu násilí na týden uzavřela školy a úřady a zakázala shromažďování. Na místo dorazili také vojáci, kteří nyní křesťanskou komunitu střeží. Situaci pomohl zklidnit také příjezd delegace muslimských duchovních.

Protest křesťanů po útocích na kostely v Pákistánu
Zdroj: Akhtar Soomro/Reuters

Údajné hanobení koránu

Násilnosti spustilo tvrzení náboženských radikálů, že jedna křesťanská rodina hanobila korán, posvátnou knihu islámu. Hněv muslimské veřejnosti vybičovaly záběry spálených stránek koránu, které se šířily po sociálních sítích.

Nepokoje dál rozdmýchávali náboženští vůdci, kteří v ulicích vybízeli věřící k potrestání lidí, kteří se podle jejich názoru prohřešili. „Křesťané znesvětili korán. Všichni věřící, všichni muslimové se musí sjednotit před mešitou. Pokud se nestaráte o osud islámu, je lepší zemřít,“ volal podle AFP do megafonu jeden z islámských duchovních.

Násilnosti už dříve odsoudil Washington, který vyzval Islámábád k prošetření útoků na kostely a křesťanskou komunitu.

Obvinění proti dvěma křesťanům nyní prošetřuje pákistánská policie, která tvrdí, že u nich našla stránky koránu s červeně napsanými urážlivými poznámkami. Paňdžábský ministr informací odsoudil akt rouhačství, za nějž hrozí v Pákistánu trest smrti. Nikdo za něj sice nikdy nebyl popraven, ale desítky obviněných za jejich činy usmrtil rozlícený dav, upozorňuje BBC.

Horizont ČT24: Násilí proti křesťanům v Pákistánu (zdroj: ČT24)

Krvavá historie

Historik a publicista Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd ČR řekl, že v Pákistánu dochází soustavně k porušování náboženské svobody, která je upírána především křesťanům. Před dvanácti lety docházelo k daleko krvavějším útokům, které si vyžádaly i mnoho mrtvých. „Je to doklad toho, že v zemi dochází neustále k těmto konfliktům.“

Je to podle něj dáno i tím, že muslimové reagují velice podrážděně například na situaci ve Švédsku, kde byl několikrát pálen korán. A křesťanská menšina v Pákistánu je velmi snadným terčem. Navíc mezinárodní reakce na tyto incidenty bývá velmi vlažná. Historik dodal, že dobrá situace není ani v Indii, kde násilné činy hinduistů směřují proti muslimům i křesťanům.