Dánsko a Nizozemsko slíbily Ukrajině desítky stíhaček F-16

Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16. Podle agentury Reuters to v neděli ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému řekli vrcholní představitelé v Amsterodamu a Kodani. Počet nizozemských stíhaček předseda vlády Mark Rutte nespecifikoval, připomněl jen, že nizozemské letectvo jich má 42. Zelenskyj později prohlásil, že by Kyjev mohl získat všechny. Dánsko naopak potvrdilo, že věnuje Ukrajině 19 stíhaček F-16 americké výroby.

„S Markem Ruttem jsme dosáhli dohody o počtu letounů F-16, které budou převedeny na Ukrajinu, jakmile naši piloti a inženýři dokončí výcvik,“ napsal prezident Zelenskyj na sociální síti X. „Dvaačtyřicet stíhaček. A to je teprve začátek,“ dodal.

Nizozemsko má v současné době z celkového počtu 42 stíhaček F-16 čtyřiadvacet operačních strojů, které budou vyřazeny do poloviny roku 2024. Dalších osmnáct letadel bylo nabídnuto k prodeji. Nicméně premiér Rutte během neděle nepotvrdil, kolik z nich předá ukrajinskému letectvu.

Rutte se Zelenským si během neděle prohlédli dvojici strojů F-16 v hangáru na základně v Eindhovenu. Zelenského cesta do Nizozemska je po Švédsku druhou předem neohlášenou návštěvou západoevropské země za tento víkend.

I Dánsko dodá americké stíhačky

Dánsko daruje Ukrajině 19 stíhaček F-16, uvedla v neděli dánská premiérka Mette Frederiksenová na společné tiskové konferenci se Zelenským na letecké základně Skrydstrup v Dánsku. Prvních šest by mělo být odesláno na Ukrajinu kolem Nového roku, osm v následujícím roce a pět v roce 2025, dodala premiérka.

Dříve během neděle Kodaň potvrdila, že letadla dodá, jakmile budou splněny všechny podmínky. „Souhlasíme s předáním letounů F-16 Ukrajině a ukrajinskému letectvu v úzké spolupráci s USA a dalšími partnery, jakmile budou splněny podmínky pro takový převod,“ prohlásil úřad.

„Podmínky zahrnují mimo jiné úspěšně vybraný, otestovaný a vycvičený ukrajinský personál F-16, jakož i nezbytná povolení, infrastrukturu a logistiku,“ dodalo ministerstvo. 

Výcvik pilotů a techniků již začal

Výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 již začal, uvedl v sobotu ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle něj může trvat až několik měsíců. Frederiksenová uvedla, že do Dánska přijelo na školení více než 70 členů ukrajinského letectva. Výcvik bude probíhat v Dánsku a Rumunsku, uvedli představitelé koalice 11 zemí,  které se na něm podílí. 

Součástí programu bude také školení ukrajinských inženýrů a techniků. Piloti i personál absolvují mimo jiné kurs angličtiny, neboť dosavadní úroveň jejich znalostí není mnohdy dostačující. Letadla F-16 vyrábí americká zbrojovka Lockheed Martin.

Americký prezident Joe Biden v květnu schválil výcvikové programy pro ukrajinské piloty na F-16. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat ovšem tento týden uvedl, že není šance, že by Ukrajina mohla stíhačky F-16 zařadit do výzbroje ještě letos.

Ukrajinské letectvo je co do počtu strojů výrazně menší než ruské. Přesto si Moskva nebyla schopna vytvořit na ukrajinském bojišti trvalou leteckou převahu. Dodávka stíhaček F-16 by mohla výrazně přispět ke zlepšení ochrany ukrajinského vzdušného prostoru a také podpořit snahy ukrajinské armády o zatlačení ruských okupačních sil za hranice země.