Dalších 18 mrtvých a stovky zraněných v Iráku. Parlament chce ústavní změny

Minimálně 18 lidí zemřelo a dalších skoro devět set utrpělo zranění během nočního útoku na demonstranty v iráckém městě Karbalá. Protivládní protesty v zemi nezastavil ani zákaz nočního vycházení a tvrdé zásahy bezpečnostních složek. Demonstranti požadují ekonomické reformy a rezignaci vlády, kterou obviňují z korupce. Šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval premiéra k vypsání předčasných voleb.

Parlament ve snaze zklidnit občany v pondělí odhlasoval rozpuštění provinčních a místních rad a omezení výhod pro nejvyšší vládní představitele. Ustavil rovněž zvláštní výbor a pověřil ho navrhnout do čtyř měsíců ústavní změny.

Šíitský duchovní Sadr, který patří k nejsilnějšímu parlamentnímu bloku, však vyzval demonstranty, aby se nenechali odradit od dalších akcí, protože ti, kdo jsou viněni z korupce, nebyli potrestáni. 

Na základě pondělního parlamentního rozhodnutí budou sice provinční rady rozpuštěny, avšak guvernéři zůstanou v úřadu a jejich činnost bude kontrolovat centrální vláda. Opatření se netýká kurdských provincií.

Na náměstí Tahrír v centru Bagdádu se v úterý večer navzdory zákazu vycházení opět sešly desetitisíce demonstrantů. Policie použila slzný plyn proti demonstrantům, kteří se pokoušeli prolomit bezpečnostní kordony a probojovat se do takzvané Zelené zóny, kde sídlí některé
vládní úřady a rovněž velvyslanectví.

Demonstranti mluví o revoluci

Iráčané demonstrovali už začátkem měsíce a v prvních devíti dnech přišlo o život 157 lidí. Nově se protesty rozhořely v pátek. Lidé se dožadují odstoupení vlády a hnutí označují za revoluci. Protesty neorganizuje žádná politická skupina, při demonstracích byly vypáleny kanceláře hned několika politických stran i ozbrojených milicí. 

V šíitském svatém městě Karbalá přišlo v noci o život 18 lidí a stovky utrpěly zranění. Policisté použili k rozehnání demonstrantů ostrou munici. Podle AP se akce zaměřila na protestující, kteří se vydali do ulic brzo ráno. Mnoho jich bylo ve stanech postavených na hlavním náměstí města, když se ozvala střelba. 

Dále na jihu, ve městě Násiríja, zemřeli na zranění utrpěná při minulých demonstracích tři lidé.

V Bagdádu zasahovaly bezpečnostní složky slzným plynem proti studentům středních a vysokých škol, kteří neuposlechli varování premiéra Ádila Abdala Mahdího a připojili se k protestům. Mahdího mluvčí v neděli oznámil, že kdo nebude chodit do školy, bude potrestán.

Podle agentury AP je jednou z obětí 22letá studentka medicíny. Jde o první ženu zabitou od chvíle, kdy protesty na začátku října začaly. Mezi zraněnými je nejméně 17 studentů.

Protesty hýbou i Bagdádem
Zdroj: Thaier Al-Sudani/Reuters